Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След шока от 0:6 с Англия идват последиците и осмисляне на станалото

Вече трети ден събитията, които съпроводиха и последваха срамната футболна загуба на България от Англия в понеделник с резултат 0:6, тресат страната ни като същински кошмар. Расистките прояви на група фенове предизвикаха реакции без прецедент, не само в страната, но и отвъд нея.

Никой не бе и помислял, че правителството може да прекрати отношения с Българския футболен съюз /БФС/ и да поиска председателят му Борислав Михайлов да подаде оставка. Оставката бе подадена, но се спори дали Изпълнителният комитет или Конгресът на БФС трябва да я приеме. Част от футболната общественост приветства реакцията на правителството, но друга част обвинява именно него за скандала, защото то трябвало да го предотврати. Британските медии отправиха унищожителни критики за расистките прояви в София, но посланикът на Лондон в София Ема Хопкинс приветства „бързата реакция на българското правителство по случая“. По време на изслушване в британския парламент подобна оценка изказа от името на правителството и заместник-министърът по спорта, медиите и творческите индустрии Найджъл Адамс.

На този фон президентът Румен Радев определи искането на кабинета Борисов-3 за оставка на шефа на БФС като недопустима намеса и призова отговорните за охраната на мача представители на изпълнителната власт също да поемат отговорност. Обявявайки се за драконовски мерки срещу футболното хулиганство, президентът предупреди, че рецидиви като този от началото на седмицата на националния стадион в София ще продължи да има, докато някои политици не престанат да се възползват от футболни агитки при прояви от неспортно естество. Румен Радев призова още изолираните расистките прояви на един футболен мач да не се генерализират и вменяват на един народ, който по време на Втората световна война е спасил своите евреи. Подобна позиция зае и селекционерът на националния отбор Красимир Балъков като изтъкна, че в България расизъм като национално явление няма, а става дума за единични прояви. Коментирайки станалото пред испанска телевизия „железният“ Христо Стоичков се разплака и добави към реакциите вълнуващ емоционален щрих.

Казусът не е приключен и след срама се задават последиците от него. УЕФА повдигна обвинения към България за „расистко поведение“ по член 14 от Дисциплинарния й правилник, за хвърляне на предмети, за прекъсване на националния химн и за нарушения по Правилника за сигурност и защита. От организацията FARE, която се занимава с борбата срещу дискриминацията във футбола, обявиха, че ще продължат да искат от УЕФА да изхвърли България от борбата за европейското през 2020 г., за да даде добър пример в борбата с расизма.

Добър пример се очаква също в самата България и когато първоначалното объркване от позорния мач отмине, е наложително да последва задълбочен размисъл за станалото. В широк обществен дебат трябва да се постигне консенсус по споровете за границите на търпимост към футболните фенове, за отговорността на властите при спортни появи, за отговорностите на спортните организации към обществото и реципрочността в отношенията им с изпълнителната власт. И не на последно място –  за безкомпромисното прилагане на нормативните и законови разпоредби в тази сфера. Защото България има Закон за футболното хулиганство, при това актуализиран миналата година, но скандалите около мача с Англия показват, че въпреки него футболното хулиганство не само съществува, но придобива и нови измерения. 

Снимки: REUTERS и eurosport.co.uk



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Най-добрият български тенисист ще играе 1/8 финал на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Маями (САЩ) с награден фонд от 8,9 млн. долара. Първата ракета на България постигна категорична победа над 56-ия в световната ранглиста Яник Ханфман..

публикувано на 26.03.24 в 10:05

Отлагат дълго готвения сблъсък между Кубрат Пулев и Махмуд Чар

Двубоят за "регулярната" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) между Кубрат Пулев и германеца Махмуд Чар се отлага, съобщиха от щаба на Чар. Причината е, че 39-годишният германец има контузия, заради която е..

публикувано на 22.03.24 в 10:24
Георги Иванов

Георги Иванов застана начело на българския футбол

Една от легендите на ПФК "Левски" - Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Известният с прякора си Гонзо бивш футболист беше избран на Извънредния изборен конгрес на централата, като събра в своя подкрепа  235 гласа от..

публикувано на 16.03.24 в 09:37