Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

Снимка: fair.bg
В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна класика, а негови колеги от София добавят два шедьовъра − марките „Малък лъв“ и „Източна Румелия“. Могат да се видят и колекции, посветени на видни български творци, на природни забележителности и народни носии. Един от акцентите на изложбата е 140-годишнината от Цариградския мирен договор /1879/, с който официално се слага край на освободителната за България война между Русия и Османската империя. Ще бъде валидирана илюстрована пощенска карта, посветена на тази годишнина. Гости на изложбата са Симеон Саксгобурготски − почетен председател на Съюза на българските филателисти, и Никита Лобанов-Ростовский − внук на руския дипломат княз Алексей Лобанов-Ростовский, подписал историческия документ от страна на Русия.


Още от категорията

Учителка от Хисаря ще бъде лице на страната ни по време на олимпиадата в Токио

Красива българка, с венче от рози, ще олицетворява България по време на олимпийските игри в Токио. Нейна фотография ще бъде използвана за отпечатването на юбилейна пощенска марка в Страната на изгряващото слънце. Вдъхновявайки се от картина на..

публикувано на 07.01.20 в 12:56

Христо Пимпирев представи ново издание на своята „История на Земята“

В първите дни на новата година на книжния пазар в България излиза трето, допълнено и преработено издание на книгата „ История на Земята“ на проф. Христо Пимпирев. В нея българският учен и полярен изследовател проследява отделните етапи в..

публикувано на 05.01.20 в 09:05

Близо 6 200 души са получили и възстановили българското си гражданство от януари до септември 2019г.

За първите 9 месеца на 2019 г. 5793 души са получили българско гражданство, отчете Комисията за придобиване на българско гражданство към вицепрезидента Илияна Йотова. Според законовите изискванията, за да получи гражданство, чужденецът трябва да докаже..

публикувано на 04.01.20 в 09:00