Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите днес гласуват за местни органи на властта

Днес, 27 октомври, в България от 07:00 до 20:00 часа се провежда първият тур на редовните избори за кметове и съветници в общо 265 общини. За участие в ЦИК са регистрирани 66 партии, коалиции и независими кандидати, а за доверието на избирателите ще се борят близо 12 000 кандидат-кметове и над 36 000 кандидати за общински съветници. Право да избират и да бъдат избирани за съответното населено място имат граждани, които са живели там поне през последните шест месеца. Избирателите, които са променили адресната си регистрация в друго населено място след 26 април, имат право да гласуват по предишен адрес. Право да гласуват и да бъдат избирани за общински съветници имат също чужди граждани, които са със статут на постоянно пребиваващи в България, за които също важи изискването да имат 6 месеца регистрация в съответната община. За избрани на първи тур се смятат кандидатите за кметове и общински съветници, които са събрали над 50% от подадените валидни гласове. За поддържане на реда в изборния ден са ангажирани около 14 000 служители на МВР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35