Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографска изложба представя в София символи на плодородието от Северна Македония

Богатството и многообразието от култове и обреди за плодородие  в региона на Балканите представя музейна експозиция от Република Северна Македония. Тя е подредена в пет зали на Националния етнографски музей в Княжеския дворец в София и ще остане там до средата на януари 2020 г.

На едно място могат да се видят над 50 експоната от античността до настоящето, които красноречиво илюстрират човешкия стремеж за създаване на потомство и осигуряване на сигурност на дома и семейството. Съществена част от експозицията са откъсите от документални филми, които отвеждат посетителя до обредни центрове на територията на южната ни съседка, свързани с култа към плодородието. В настоящата експозиция са вплетени и откъси от народното творчество – песни, приказки, гатанки, предания, които допълват впечатлението за значимостта на темата в колективното съзнание на хората. В нея присъстват и образци на кокошката и яйцето – универсален символ на живота и плодовитостта.

"Червен петел, черна кокошка: култове към плодородието, обреди, обичаи и вярвания"е заглавието, под което е представена експозицията, дело на три музея от македонската столица Скопие.

Изложбата е много интересна, защото обединява усилията на колеги, работещи в различни области на фолклора и етнографията, които изследват темата, а сега се събрахме, за да ви представим един хубав проект – казва кураторътЙован Шурбановски, етнограф от Република Северна Македония.

Това е сложна за организиране изложба, защото върху нея работиха две институции – Археологическият музей и Етнографския отдел в Скопие на Музея на Северна Македония, както и специалисти от Факултета по етнология и антропология. Всички представят една и съща проблематика, но погледната през повече аспекти. Надявам се, че и на публиката в България ще й бъде интересно да види темата за плодовитостта такава, каквато е във фолклора ни. Ние, които се занимаваме с етнография, не можем да отличим един експонат, който да е по-ценен от останалите. Но начинът на свързването им и контекстът, в който е поднесен всеки детайл, са най-важното, за да се възприеме темата цялостно от публиката.

Наред с праисторическите фигури, античните съдове и лампи, експозицията съдържа и множество предмети от карнавали, сватби и други празници и обреди, посветени на преходните моменти в природата и живота на човека.


„Червен петел, черна кокошка“ е изложба, която има и малко по-различен ракурс- елегантно и фино се докосва до еротичните представи в традиционната култура – казва главен асистент д-р Иглика Мишкова, етнолог от Института за етнография и фолклористика към БАН.

Всеки тук може да намери по нещо интересно. Много елегантно и семпло е представена темата за плодовитостта, но същевременно дава информация за всеки един от елементите от древността, до наши дни. Предметите ние, етнографите, ги познаваме, пък и на Балканите имаме много общи елементи, затова е трудно нещо да ни изненада, но тук интересен е начинът, по който са подбрани и поднесени. Първото, което ще е любопитно за по-голяма част от публиката, са фигурите на богинята Майка, които в основата си наподобяват къща - наблюдавах, че на тях се спират посетителите. Също така има много какво да видят любителите на т.н. „блажен“ фолклор (песни, приказки, истории, гатанки, легенди, ритуали и пр. със сексуално съдържание, чрез които фолклорният човек си обяснява интимността между мъжа и жената- бел. ред). Смятаме, че нашите предци са били прекалено строги, сериозни хора и че част от еротичните подмятанията са се правели скрито. Но те съществуват в народните песни, култовете, които са били изпълнявани и изложбата показва това. Човек и до днес прави всичко, за да подсигури здраво потомство, да осигури храна и да има къща над главата си, това са  най-човешките неща, които се повтарят навсякъде. 

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30