Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Животът не е резервна част” – мото на Световния ден на жертвите на пътнотранспортни злополуки

От началото на годината „войната“ по българските пътища е взела повече от петстотин жертви

Снимка: worlddayofremembrance.org

Излизайки от дома, службата, училището всеки от нас се превръща в участник в движението по пътищата, било то като пешеходец, пътник или водач. Но не всеки ден всички се връщат у дома живи и здрави. Нека бъдем отговорни пешеходци, водачи и пътници! Нека възпитаваме децата си в спазване на закона! Нека пазим здравето и живота, с което ще гарантираме пред себе си и пред обществото, че безопасността на движение по пътищата е наша лична мисия! С тези думи министърът на вътрешните работи Младен Маринов се обърна към всички институции и граждани по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия − 17 ноември. Иницииран е от ООН през 2005 г., а тази година мотото е „Животът не е резервна част”.

Цифрите за жертвите и пострадалите при пътнотранспортни произшествия в България са стряскащи. От началото на годината до края на октомври броят на тежките ПТП, при които има загинали или ранени участници, е 5607, при което са загинали 517 и са ранени 7103 души. През 2018 година за същия период тежките пътнотранспортни произшествия са били 5669, с 500 загинали и 7202 ранени.


Запазва се тенденцията основни причинители на ПТП да са водачите на превозни средства. На следващото място са пешеходците. Неправилно поведение на пътник, пътни условия, техническа неизправност на автомобила, несъобразена скорост, отнемане на предимство са сред другите причини за ПТП – казва Мария Ботева, полицейски инспектор в отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция” и подчертава: Никой не бива да се заблуждава, че това е броят на загиналите водачи, това са всички участници в пътнотранспортното произшествие.

Тревожна е статистиката при пътнотранспортни злополуки с пешеходци. За разглеждания период има 108 загинали и 1255 ранени човека, при 1298 произшествия. Статистиката на „Пътна полиция” показва обаче, че пешеходците са виновни само при 1 % от случаите.

Трябва да се отнасяме по-отговорно, когато сме зад волана, защото пътят не е само наш, има и други хора, някои от тях са и по-уязвими: водачите на двуколесните превозни средства – велосипеди, мотоциклети, тротинетки, които са по-нестабилни. Уязвими са и децата, възрастните хора, пешеходците, така че трябва да бъдем много внимателни към тях – подчертава Мария Ботева.

През цялата година отдел „Пътна полиция” провежда кампании за контрол и превенция:

Трябва да сме по-търпеливи и вместо да се сърдим, че се извършват проверки, да си дадем сметка, че без контрол няма как да бъдат установени нарушения и да бъдат взети мерки спрямо нарушителите. Освен да даваме гласност на кампании, контролът е част от превенцията, и тя има изключително възпитателен и въздействащ ефект върху нарушителите – отбелязва Мария Ботева.

Традиционно от 11 до 17 ноември във всички храмове на основните религии в България ще бъдат извършени богослужения с молитва да се запази животът на всички, които се движат по пътищата на страната и с обръщение към Господ да прости греховете и опрости душите на тези, които вече не са сред нас.

Животът не е резервна част, няма как да я подменим. Когато загубим живота си, връщане назад няма. Нека разпространяваме мотото „Животът не е резервна част” и за в бъдеще, не само в днешния ден, защото да, в един ден ще се помолим, всички ще говорят за това, а утре, когато радиостанциите започнат да предават информация на друга тема, човек се отпуска и забравя, че животът не е резервна част – призовава полицейски инспектор Мария Ботева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25