Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архивни снимки и рисунки от международните детски асамблеи в България са подредени в изложба

Снимка: БГНЕС

Дом на културата „Средец“ е домакин на експозиция, посветена на 40-годишнината от провеждането на първата международна детска асамблея „Знаме на мира“. До 26 ноември, жители и гости на столицата могат да разгледат фотографии и детски рисунки, запазени във фонда на международната асамблея. Първото подобно събитие у нас се провежда през 1979 г, обявена от ООН за Международна година на детето. С организацията на Асамблеята се заемат общественици и културни дейци от цял свят под ръководството на Людмила Живкова, председател на Комитета за култура и дъщеря на генералния секретар на Българската комунистическа партия Тодор Живков. Първите участници в асамблеята са 2500 деца от 77 страни. В рамките ѝ се провежда и Първият световен детски парламент, на който е прието „Писмо-обръщение“ към децата от целия свят. Едно от важните събития по време на първия фестивал за детско изкуство у нас е и откриването на международния парк на децата от света „Камбаните“, където гостенчета от различни държави, поставят по една камбана, символизираща културата и традициите на родината им. Церемонията уважава лично тогавашният генерален директор на ЮНЕСКО Амаду-Махтар М'Боу. 3900 деца от 138 страни участват в четирите издания на Асамблеята до 1989 година. Участниците от България са 14 хиляди. През 1990 година инициативата е спряна, а през 1999-та е възстановена в по-скромен мащаб от дъщерята на Людмила – Евгения Живкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30