Предстои Международно триенале на графиката в София

„Без Звук“ /Without Sound / Kamen Startchev/ е общото название, под което художникът Камен Старчев, ще подреди свои произведения, замислени и създадени през 2019 година. Творбите са изпълнени в характерната за твореца техника – векторна графика/пигментен печат върху хартия/. „Графиките на Старчев не представляват ключови или физиономични фрагменти, а по-скоро са тяхната алтернатива, разгръщаща възможности за необичайно конфигуриране на нова материалност“, обяснява кураторката и художествен критик Галина Лардева. Роден през 1971 година в София, Камен Старчев завършва Националната художествена академия като ученик на скулптора проф. Емил Попов. Творческата му биография включва участие в множество изложби в Европа, като негови произведения са собственост на Националната и на Софийската художествени галерии и на частни колекции.

Изложбата „Без звук“, която официално ще отвори врати на 25 ноември, е кулминация на събитията, поставящи началото на VIII Международно триенале на графиката София – 2019. И това не е случайно – Камен Старчев е носител на Голямата награда от предходното, 7-мо издание, на творческия форум, който се провежда от 1995 година и отразява развитието на художествената графика в България и по света. Организатор на събитието, което продължава до края на януари 2020 г., е Съюзът на българските художници.

Още от категорията

Анджела Родел представя българската литература пред англоезичния свят

Американката Анджела Родел избира да живее и работи в България преди 15 години. Оттогава тя пее песни с българско етно звучене заедно с музикантите от група „Гологан“, снима се в няколко игрални филми на известни наши режисьори, но най-вече..

публикувано на 03.12.19 в 12:30

Паметна плоча във Виена увековечава Гена Димитрова

Виенският дом на една от най-големите световни оперни звезди Гена Димитрова ще носи паметна плоча с името й. По този начин сдружението за култура и изкуство „Лилавият лебед” ще отдаде признание и почит на българката, споделяла оперната сцена с..

публикувано на 01.12.19 в 08:00

Когато куклите заговорят, може да ви кажат неща, които не бихте искали да чуете

Независимо от техния брой или вид, детските играчки са нещо много специално както за малките, така и за отдавна излезлите от детския свят възрастни. Подреждайки килер или таван, всеки човек е попадал на някой стар кашон, пълен със спомени от..

публикувано на 01.12.19 в 08:00