Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България на Световната среща на българските медии

"Медии и национални приоритети" – под това мото ще протече ХV Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция и от Асоциацията на българските медии по света, от 22 до 25 ноември, в албанската столица Тирана. Основни партньори на форума са Албанската телеграфна агенция и Албанското радио и телевизия.

Идеята за срещи от този вид започва да се реализира през 2005 г. в София, с амбицията да събере на едно място българските медии, с които живее и от които се информира българската диаспора. Форматът се оказа устойчив във времето и с всяка изминала година не помръква като съдържание, а напротив – става все по-богат – коментира в навечерието на срещата генералният директор на БТА Максим Минчев.

Темата за националните приоритети е голяма и си струва да бъде проведена дискусия по тях, заявява и медийният експерт и директор на дирекция "Културни комуникации" в БТА доц. Георги Лозанов. По думите му, има няколко относително устойчиви приоритета, около които е добре да се води разговорът - енергийна независимост, инфраструктура, туризъм, право на информация и киберсигурност.

И неслучайно, на срещата в Тирана, колеги от повече от 50 български медии, журналисти от Албания, кореспонденти на други държави и местни бизнесмени ще имат възможност да обменят опит и мисли с представители на българската държава и експерти в различните области.

Радио България ще бъде представено на форума от главния редактор Красимир Мартинов и Весела Манчева - старши редактор в албанска редакция.




Най-важната ни задача на срещата в Тирана ще бъде да представим Радио България с мисията му и възможностите, които има нашата медия, да бъде медиатор и проводник на знанието за страната ни по света – знание, което да формира по-добър имидж на България. Ние правим това вече повече от 80 години,–
уточнява Красимир Мартинов. – Представяме специално изготвена мултимедийна продукция, адаптирана и съобразена с особеностите и познанията на чуждестранната ни аудитория. От друга страна, ще обърнем внимание на нашите колеги от българските медии в чужбина и на продукцията, която Радио България генерира и е специално насочена към емигрантските ни общности. Амбицията ни е да задълбочим градените с години връзки с тях, включително и като привличаме техни представители за наши сътрудници. Стремим се да ги подпомагаме в поддържане на връзката им с родината, с родната култура и език, така че те да са мотивирани да съхраняват и да обогатяват своите, но и познанията на представителите на други националности, с които общуват, за България и за българите. 

И тъй като темата на срещата в Тирана е за националните приоритети и медиите, Радио България също има с какво да бъде полезно в това отношение.

Във време на т.нар. хибридни войни, много важно е какво говориш на света за собствената си страна. Кой, ако не ние, можем да кажем на света онова, което искаме. Наред с това можем да развием и по-тясно партньорство с дипломатическите мисии на България по света и с различни български инициативи в чужбина. Защо и да не сме по-смели в представите си за бъдещето? Например, като засилим политиката по изграждане на имиджа на България по света чрез събития, организирани лично нас, от екипа на Радио България, по теми от общоевропейски и национален интерес. Ролята на балканските езици също не е за подценяване, предвид европейската перспектива и „еврозатрудненията“ на страните от Западните Балканите, а също и темата за миграционния натиск. 

Домакинството на Албания на XV-тата среща на българските медии не е случайно, казват организаторите ѝ. От две години в страната има официално признато българско малцинство – по различни данни между 60 000 и 170 000 души. Българи днес има в Драч, Мала Преспа, Голо Бърдо, а в град Елбасан живеят 12 000 българи. В столицата Тирана техният брой достига 4000, а в Дуръс – надхвърля 3000 души.

Досега световни срещи на българските медии са организирани в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Амстердам, Букурещ, Пловдив и Велико Търново, Босилеград и Цариброд, Атина, Прага, Кишинев и Скопие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всеки от нас вече е потенциален инвеститор, дори с малка сума от заплатата си

В съвременния свят вече не е достатъчно да познаваш отделните парични единици на държавите и да знаеш как техните валути се съотнасят спрямо българския лев. Обръщането на лева в евро и обратното отдавна не решава нашите финансови проблеми и не е част от..

публикувано на 26.03.24 в 13:40

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05