Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще получат своя дял от неосъществените руски енергийни проекти в България

Бойко Борисов: "България високо цени стратегическото си партньорство със Съединените американски щати и съм уверен, че днешната ни среща ще е от голяма полза за неговото развитие."
Снимка: БГНЕС

При заминаването за САЩ, премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да допусне база на НАТО на българското Черноморие. Борисов не си хвърля думите напразно, той знаеше, че никой във Вашингтон няма да иска от България това. Още повече, че президентът Доналд Тръмп обикновено иска домакините на американските военни да поемат и тяхната издръжка, а България не е в подобна кондиция. България предлага достатъчно бази за ротационно обучение на контингентите от Пентагона, а при нужда, както бе през 2003 г., страната ни ще предостави пълна логистика за операциите в Близкия Изток. Освен това режимът за навлизане на чужди военни кораби в Черно море се определя не от НАТО или САЩ, а от конвенцията в Монтрьо. А съюзническите кораби на НАТО, плаващи по график край нашите брегове, винаги са добре дошли в българските пристанища. Така че на път към САЩ, за Борисов не бе проблем да направи жест на пацифизъм към източния бряг на Черно море откъдето все още очакваме руски туристи.

Посещението на българския премиер в Белия дом е част от поредицата срещи на президента Тръмп с лидерите от Източна Европа. За САЩ ние сме част от пъзела, за подреждане на техните интереси в региона на Балканите и Източното Средиземноморие. За България визитата на Борисов във Вашингтон е възможност да постави българските интереси в съзвучие с американската политика в Югоизточна Европа.

Офертите и на двете страни бяха направени още преди заминаването на българската делегация за Вашингтон, в която прави впечатление отсъствието на външния министър Екатерина Захариева и енергийния министър Теменужка Петкова. Като благоприятен анонс за развиващото се двустранно сътрудничество, през лятото София закупи американските самолети F-16. В САЩ са наясно, че България се страхува да не изгуби своя статут на транзитьор на газ в региона. Наясно са също, че след провала на проекта „Южен поток”, страната не може да изпусне тръбата на „Турски поток”, пък и географски е логично тя да мине по диагонала от Тракия към Централна Европа. Но годината вече не е 2014-та. За 5 години, до нашите граници достигна дългоочакваният азeрбайджански газ. Скоро ще имаме достъп до втечнения американски и средиземноморски газ. Променени бяха и газовите директиви на ЕС. За да създадат алтернатива на руския газ, който към австрийския хъб в Баумгартен, ще се складира в сръбския хъб „Банатски двор”, американците са готови да подкрепят идеята на Бойко Борисов за изграждане на газов хъб в България. В него алтернативно ще се складира азерски и американски газ. Той също ще се конкурира с руския газ по българската тръба към Европа. Срещу реализацията на идеята, Вашингтон иска да изкупим 20% от газовия терминал в Александруполис и да поемем задължението да изкупуваме 20% от доставяните количества, които ще се продават на спотови цени. Разбира се, ще трябва да включим американците и в диверсификацията на българския ядрен сектор. От Белия дом държат да вземат своята част от проваления руски „голям шлем” в българската енергетика – триадата АЕЦ Белене, Южния газов коридор и коридора Бургас - Александруполис. Въпросът е, какво ще получи България срещу това? Само един газов хъб „Балкан” и безвизово пътуване до САЩ едва ли са достатъчни. Ние се надяваме на американски инвестиции, а срещу тях САЩ искат върховенство на закона и решителни мерки в България срещу корупцията.

Но нека Доналд Тръмп да дойде в България! При срещата с Борисов, стопанинът на Белия дом открито си поиска покана, което е добрата новина. София е точното място за отправяне на сигнали към Западните Балкани. Ако агентите от „Сикрет сървиз” (службата за охрана на президента на САЩ)разрешат на Тръмп да доближи гръцко-българската граница, със сигурност премиерът Борисов би го завел да прережат лентата на интерконекторната газова връзка към терминала в Александруполис, а дотогава ще се прояснят още неща от разговорите в Овалния кабинет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44