Българският актьор-легенда Стефан Данаилов си отиде от този свят

Снимка: БГНЕС


Актьорът Стефан Данаилов е починал тази сутрин на 76-годишна възраст в болница, където от известно време беше поддържан в медикаментозна кома. Любимецът на българската публика беше диагностициран с болестта на Паркинсон, а също така страдаше от тежко онкологично заболяване.

Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Дебютът му в киното е през 1956 г., когато той е едва 13-годишен. На 27-годишна възраст се снима в серийния филм „На всеки километър“ в ролята на майора от разузнаването Никола Деянов с кодово име Сергей, който участва в борбата срещу фашизма. Сериалът се радва на огромен зрителски интерес, излъчва се във всички тогавашни социалистически страни, гледат го и в далечен Китай, а ролята в него носи на Стефан Данаилов изключителна популярност.

През 1966 г. Данаилов завършва актьорско майсторство във Висшия институт за театрално майсторство „Кръстьо Сарафов“. Следват участията му във филмите "Князът" и "Черните ангели", които още по-широко му отварят вратите към славата. За тези свои превъплащения Стефан Данаилов е удостоен през 1969 г. с наградата за най-добра мъжка роля от фестивала на българското кино "Златната роза" във Варна. Участието му в италианския сериал "Октопод" /La Piovra/, чийто сюжет се върти около борбата на италианската полиция с мафията, го прави известен и извън България. В своята дългогодишна творческа кариера Данаилов е изиграл повече от 150 роли в киното, театъра и телевизията, които му носят множество български и чуждестранни награди и най-високото признание за актьора- обичта на публиката.

През 1988 г. Стефан Данаилов започва да преподава във Висшия институт за театрално майсторство „Кръстьо Сарафов“. Студентите го обожаваха и смятаха за чест да бъдат негови ученици, като го наричаха приятелски и с уважение "Мастера".

Данаилов до последно играеше в театъра – последното му театрално участие беше в постановката "Актрисата" от Питър Куилър в Народния театър "Иван Вазов". В последното си интервю за БНР, от април тази година за програма „Хоризонт“, Стефан Данаилов сподели: „Аз съм противник на тъгата, макар че ме гони и мен тъгата от време на време, но в края на краищата човек трябва да си представя нещата по-ведро, по-бодро, за да може да преодолява всякакви несгоди, проблеми, болести“.

След демократичните промени, освен като актьор и преподавател, Стефан Данаилов се изявява и като депутат от левицата в Народното събрание и министър на културата.

Макар и отишъл си от този свят, той ще остане завинаги в сърцата на своята публика. Поклон пред паметта му!