Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдава се ръст на стокообмена между България и Албания

„Нови връзки между албанския и българския народ“, пожела в интервю за Радио България посланикът ни в Тирана Момчил Райчевски

Посланик Райчевски на откриването на 15-тата международна среща на българските медии в Тирана

Националният празник на Албания, 28 ноември, тази година е белязан от трагични обстоятелства – тежкото земетресение, което разтърси страната преди два дни, взе десетки жертви, стотици са ранените, а материалните щети сасериозни.

Денят на независимостта, 28 ноември, е специален за албанците по целия свят, тъй като на тази дата, в различни години, в историята на Албания са се случили две важни исторически събития. През 1443 г. Герг Кастриоти Скендербег е освободил Круя от османската окупация, а 469 години по-късно, през 1912 г., е обявена Независимостта на Албания от Исмаил Кемали, който вдига знамето във Вльора.По повод националния празник на Албания Радио България ви предлага интервю с ръководителя на дипломатическата ни мисия в Тирана г-н Момчил Райчевски, осъществено часове преди земния трус в Албания.

Бих искал да поздравя екипа на Радио България за усърдната работа в популяризирането на нашата държава, а също така и вашите слушатели, говорещи албански език, независимо в коя държава се намират. Пожелавам ви да откривате нови връзки между нашите два народа, които споделят доста общи черти! – С тези думи посланикът на България в Тирана Момчил Райчевски посрещна екипа на Радио България, който гостува в албанската столица по повод 15-тата Световна среща на българските медии.

Естествено, като отзвук от медийния форум, който засегна ключови въпроси за българската диаспора, акцентът в началото на разговора беше поставен върху официалното признаване на българското малцинство в Албания през октомври 2017 г. и последвалото стартиране на емисии на български език по албанската телевизия в началото на настоящата година. Изключително важният въпрос за изучаването на българския език от нашите сънародници в Албания – по думите на Райчевски – не би могъл да бъде решен за един ден, тъй като все още не е прието законодателството в тази област и има редица подзаконови актове, които очакват да бъдат утвърдени. В момента в Албания функционират две неделни училища, в Тирана и Корча, където се преподава български език. Необходимо е обаче да се мине към един следващ етап, касаещ подготовката на учителите в районите с концентрирано българско население, допълни той.

Посланик Райчевски с представители на българското малцинство в Албания и участници в медийната среща

Г-н Райчевски говори и за сътрудничеството на посолството с дружествата на българското малцинство на територията на Албания, изтъквайки положителния факт на създаване на нови такива, например дружеството „Осем“ в град Берат, където има доста преселници от районите с концентрация на българско население. На хората, които биха искали да получат българското гражданство, посланикът препоръча като най-евтин и сигурен вариант, да потърсят информация в консулската служба. Така могат да бъдат избегнати грешки или неточности в документацията.

Необходимо е двете страни да се опознаят, категоричен еМомчил Райчевски по отношение пътя за развитие на двустранните отношения. И това би могло да стане чрез повишаването на броя на туристическите визити, какъвто процес се наблюдава напоследък. Този нарастващ туристически поток рано или късно ще изиска от държавите и от бизнеса да осигурят и съответната логистика – повече транспортни връзки, а това ще даде допълнителен стимул на България и Албания за реализирането на проекта за коридор № 8, който ще свърже Черно с Адриатическо море. Възстановяването на въздушната линия София-Тирана пък още повече ще облекчи бизнес контактите, за да не се губи излишно време в пътуване. Въпреки трудностите обаче в последните години се наблюдава възраждане на бизнес отношенията между двете държави. За миналата година има увеличение от 5.5 процента на стокообмена, но разбира се възможностите са много по-големи – допълни Райчевски. Моята цел като посланик е да осигуряваме колкото се може повече директни контакти между бизнесите и хората.

Дипломатическият ни представител в Тирана заяви отново категоричната позиция на България за приемането на Албания в ЕС. Мястото на Албания е в ЕС. Наясно сме за проблемите, които съществуват в момента. Ситуацията е доста сложна. Тук не става въпрос само за напредването на двете държави - Република Албания и Република Северна Македония, към тяхното европейско членство. Сами знаете Европейският съюз пред какви предизвикателства е изправен. Но аз вярвам в европейския проект, защото това не е фиксирана структура. Тя се развива и се надявам, че ще намери пътя. Разбира се и двете страни има какво още да изпълнят. Това са въпроси, по които те вече работят: реформата в съдебната система, „ветинга“ (в основата на системата „ветинг” стои Международната операция за мониторинг, която е създадена да надзирава процеса на проверка на служителите на съдебната система в Албания – бел.ред.), който вече се надяваме, че наближава финалния край, изграждането на съответните институции като Конституционен съд, Върховен административен съд, реформите в избирателната система, приключването на целия комплекс закони, които са свързани с гарантирането и реализирането на правата на националните малцинства. За нас е окуражително, че в съзнанието и на албанския политически елит, и на хората е, че работата трябва да бъде извършена. Да се надяваме, че ще имат силите. Имат нашата подкрепа.

Вярвайте, усилията винаги намират своя положителен резултат, каза на финала на нашия разговор посланик Райчевски, поздравявайки албанския народ с националния празник.

Снимки: Христо Касабов, БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35