Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пчеларите настояват за европейска забрана на синтетичните пестициди

Снимка: БГНЕС

България се включи в Европейската гражданска инициатива „Да спасим пчелите и земеделците”, която започна на 25 ноември. Чрез събирането на минимум 1 млн. подписа, кампанията цели да предизвика законодателни промени на европейско ниво за забраната на синтетичните пестициди. Настоява се премахването им с 80 на сто в земеделието да стане до 2030 г., започвайки с най-опасните, а окончателното им извеждане от експлоатация да приключи до 2035 г. Единствено устойчивото и свободно от пестициди земеделие може да подсигури изхранването на сегашните и бъдещите поколения и да отговори на нарастващите предизвикателства, причинени от промяната в климата, смятат организаторите на гражданската инициатива. Всяка година у нас отровните препарати унищожават десетки хиляди пчелни семейства, затова българските пчелари се надяват да съберат минимум 15 хиляди подписа срещу използването на пестицидите.


Още от категорията

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици

По данни на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви видове. Още в началото на декември бяха наблюдавани първите струпвания на северни видове като големите белочели и..

публикувано на 11.01.20 в 09:10

Броеница се купува със сърцето

И до днес не се знае със сигурност откога съществуват броениците. Има обаче различни митове. Един от тях гласи, че будистки свещеник казал на един беден неграмотен индиец, че трябва да прочете 108 молитви. Индиецът отговорил, че не може да брои,..

публикувано на 11.01.20 в 09:00

Когато над езерото Мичиган в САЩ се развя българският флаг

Буйно мъжко хоро извиха двайсет смелчаци в ледените води на езерото Мичиган, развявайки българския флаг. Други триста души българи им се радваха от брега, подскачайки и те под звуците на тъпана и гайдата. Градусът на настроението ги бе накарал да..

публикувано на 10.01.20 в 12:18