Паметна плоча във Виена увековечава Гена Димитрова

Снимка: архив

Виенският дом на една от най-големите световни оперни звезди Гена Димитрова ще носи паметна плоча с името й. По този начин сдружението за култура и изкуство „Лилавият лебед” ще отдаде признание и почит на българката, споделяла оперната сцена с най-изявените артисти на миналия век. Поставянето на паметната плоча върху сградата на Muhlgasse 22 ще се състои на 14 декември в присъствието на българския посланик Иван Сираков и на председателя на сдружението Александър Александров. А след това в Балната зала на консерваторията – недалеч от дома на оперната прима, ще бъде представен и документалният филм „Обич за Гена” на Димитър Сотиров. В него виенчани ще видят изпълнения на Гена Димитрова в партньорство с Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна-Томова Синтова и други значими певци. Българката е ценяла живота си във Виена заради спокойствието и уредеността на града, по думите на дъщеря й Милена Стойкова.

Снимка: bulgaren.org

Още от категорията

Анджела Родел представя българската литература пред англоезичния свят

Американката Анджела Родел избира да живее и работи в България преди 15 години. Оттогава тя пее песни с българско етно звучене заедно с музикантите от група „Гологан“, снима се в няколко игрални филми на известни наши режисьори, но най-вече..

публикувано на 03.12.19 в 12:30

Когато куклите заговорят, може да ви кажат неща, които не бихте искали да чуете

Независимо от техния брой или вид, детските играчки са нещо много специално както за малките, така и за отдавна излезлите от детския свят възрастни. Подреждайки килер или таван, всеки човек е попадал на някой стар кашон, пълен със спомени от..

публикувано на 01.12.19 в 08:00

Всеки трети пловдивчанин е посетил поне едно културно събитие през годината в родния си град

Седемдесет и четири на сто от пловдивчани са посетили поне едно културно събитие в родния си град през настоящата година благодарение на инициативата „Пловдив – европейска столица на културата”, стана ясно на международната среща „Поглед назад с..

публикувано на 30.11.19 в 10:00