Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметна плоча във Виена увековечава Гена Димитрова

Снимка: архив

Виенският дом на една от най-големите световни оперни звезди Гена Димитрова ще носи паметна плоча с името й. По този начин сдружението за култура и изкуство „Лилавият лебед” ще отдаде признание и почит на българката, споделяла оперната сцена с най-изявените артисти на миналия век. Поставянето на паметната плоча върху сградата на Muhlgasse 22 ще се състои на 14 декември в присъствието на българския посланик Иван Сираков и на председателя на сдружението Александър Александров. А след това в Балната зала на консерваторията – недалеч от дома на оперната прима, ще бъде представен и документалният филм „Обич за Гена” на Димитър Сотиров. В него виенчани ще видят изпълнения на Гена Димитрова в партньорство с Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна-Томова Синтова и други значими певци. Българката е ценяла живота си във Виена заради спокойствието и уредеността на града, по думите на дъщеря й Милена Стойкова.

Снимка: bulgaren.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37