Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка получи награда от Съюза на гръцките писатели

Здравка Михайлова – по пътищата на мастилото

Заместник-кметът на община Атина Елефтериос Скиадас връчва наградата на Здравка Михайлова на церемония в Културния център на Атинската община

За пореден път гръцката държава оцени многогодишния труд на българската преводачка Здравка Михайлова като посланик на гръцката писменост и култура в чужбина. Миналата седмица Съюзът на гръцките писатели връчи на елинистката наградата „Дедал“ за цялостния ѝ принос към литературата и комуникацията между народите чрез културата.

„Ние имаме нужда от такива хора, които обичат Гърция и сме им благодарни“, каза писателката Елена Хузури, която представи Здравка Михайлова на присъстващите в амфитеатъра „Трицис“ на Културния Център на гръцката столица.

Здравка Михайлова с писателката Елена Хузури
Запознах се със Здравка през 2000 година на една конференция за Балканите, организирана от Съюза на гръцките писатели, на остров Родос, си спомня Елена Хузури. Не знаех, че е българка и останах изненадана, защото гръцкият ѝ беше перфектен. Станахме приятелки – Здравка е общителна и топла, тя гради комуникационни мостове. След това преведе моя първи роман „Тъмният Вардар“, който представлява един мой диалог със снимка на Огюст Леон – фотограф, участвал в проекта „Архивите на планетата“ на Албер Кан. На тази снимка разпознах своя дядо сред бежанци от Мелник през 1913 г. На Здравка ѝ хареса книгата ми, защото използвах съчетание от съвременни разказвателни техники и защото основната ми цел беше да прокарам едно послание, че народите от Югоизточна Европа трябва да преодолеят националните си противоречия. Те имат много общо и трябва да бъдат приятели.

Здравка Михайлова принадлежи към едно подбрано общество не само на български, но и на чуждестранни преводачи на гръцкия език, – изтъкна Николаос Влахакис, който е бил пресаташе в гръцкото посолство в София. Той е завършил Философския факултет на Софийския университет и днес е член на Българо-гръцкото културно дружество „Аристотел“, чийто заместник председател е госпожа Михайлова. – В страната си тя продължава една светла традиция на български елинисти като Георги Куфов (известен като най-добрия преводач на Казандзакис, предал езиковия и културния му стил) и Стефан Гечев, който за първи път представя на българската публика гръцкия поет Кавафис, близък приятел е на гръцкия поет нобелист Одисеас Елитис и е спасил по време на нацистката окупация гръцкия поет Варналис, благодарение на службата си в българското посолство по онова време.

Здравка Михайлова с Николаос Влахакис

Повече от 30 години Здравка Михайлова превежда гръцка литература на български и българска на гръцки език. Как се чувства след това отличие?

Много съм радостна, защото всяко признание на труда на един човек, а камо ли когато е толкова дългогодишен, е много приятно, каза Здравка Михайлова за Радио България. Чест е за мен, че ме награждават до една изключителна личност като Янис Даллас. Той е поет от първото поколение след Втората световна война, класически филолог и университетски преподавател.

Поетът Янис Даллас (вдясно) с политика Теодорос Русопулос

Кога се е зародил интересът на Здравка Михайлова към гръцкия език?

Бях 16-годишна, когато изучавахме в училище древногръцките класици, казва тя. Интересуваха ме литературата и археологията, но много ми хареса и гръцкото писмо. Започнах да уча гръцки благодарение на родителите ми, които ме заведоха на един круиз в Егейско и Средиземно море. Видях Атина и Делфи, посетих Древна Олимпия. Гръцки започнах да говоря в Университета (учих „Журналистика“ и „Международни отношения“) където имах състуденти гърци. В Гърция ходих доста пъти след това, но я открих в дълбочина, когато на конференция се запознах с една двойка, които ме поканиха да им гостувам. Така започна всичко.


Снимки: © Bookia – bookia.gr




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37