Почина емблематичната за българския театър актриса Стоянка Мутафова

Снимка: БГНЕС

Тази сутрин на 97-годишна възраст си отиде емблематичната за българския театър и кино актриса Стоянка Мутафова. През последните седмици тя беше в болница след проблеми с жлъчката, които наложиха операция. Истинското име на актрисата е Стояна, но след като то е объркано в театрален афиш, тя става позната на публиката като Стоянка. Със своя ярък талант, чувство за хумор и неизчерпаема енергия Стоянка Мутафова намери място в сърцата на поколения българи. „Ройтерс“ я нарича кралица на българската комедия. Малко преди да навърши 95-годишна възраст Стоянка Мутафова бе кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“. За извора на своята неизчерпаема енергия казва: „ Така съм родена. Не съм се стремила да бъда енергична. Да си енергичен, е едно от нещата, за които човек не си дава сметка. Оставяш нещата сами да вървят, да те вдъхновяват, да те поучат, без да си правиш планове предварително“. А на въпроса, кога мисли да слезе от сцената, отговаря, че ще спре да играе тогава, „когато започнат да се подстригват мравките, в едно слънчево куково лято”.

Легендарната ни актриса е родена на 2 февруари 1922 г. Завършва класическа филология в Софийския университет, а после държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“ в София и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага. Завръща се в България, където професионалният ѝ дебют е на сцената на Народния театър. Изиграла е над 100 театрални роли. Снимала се е в едни от най-емблематичните български филми: “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло” и др. Има безброй участия на естрадата в България и по света. Тя е сред основателките на един от най-популярните български театри - Сатиричния.


Поклон пред паметта на голямата Стоянка Мутафова – един от символите на българския театър и кино!

Още от категорията

Училище, което дава криле

За последните 17 години в България са закрити над 1000 учебни заведения. Основните училища в малките населени места често водят борба за оцеляване. В районите с преобладаващо малцинствено население слабото владеене на български език от учениците..

публикувано на 16.01.20 в 08:00

Слънчевата Микаела расте в щастлив свят въпреки едната хромозома в повече

На четири години Микаела познава всички букви, изрежда наизуст азбуката и рецитира стихотворението “Родна реч, омайна, сладка”. Според лекарите тя не би следвало да умее нищо от това. Микаела е родена със синдром на Даун. Когато дава живот..

публикувано на 15.01.20 в 12:17

Ромската Нова година съчетава в традициите си християнските празници Рождество Христово и Васильовден

Наричат Борислав Асенов поета от ромския столичен квартал „Факултета“, заради любовта му към поезията и стихосбирките, които пише на български и ромски език. Има две висши образования – туризъм и богословие. Заслуга за второто следване има жена му..

публикувано на 13.01.20 в 12:43