Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина емблематичната за българския театър актриса Стоянка Мутафова

Снимка: БГНЕС

Тази сутрин на 97-годишна възраст си отиде емблематичната за българския театър и кино актриса Стоянка Мутафова. През последните седмици тя беше в болница след проблеми с жлъчката, които наложиха операция. Истинското име на актрисата е Стояна, но след като то е объркано в театрален афиш, тя става позната на публиката като Стоянка. Със своя ярък талант, чувство за хумор и неизчерпаема енергия Стоянка Мутафова намери място в сърцата на поколения българи. „Ройтерс“ я нарича кралица на българската комедия. Малко преди да навърши 95-годишна възраст Стоянка Мутафова бе кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“. За извора на своята неизчерпаема енергия казва: „ Така съм родена. Не съм се стремила да бъда енергична. Да си енергичен, е едно от нещата, за които човек не си дава сметка. Оставяш нещата сами да вървят, да те вдъхновяват, да те поучат, без да си правиш планове предварително“. А на въпроса, кога мисли да слезе от сцената, отговаря, че ще спре да играе тогава, „когато започнат да се подстригват мравките, в едно слънчево куково лято”.

Легендарната ни актриса е родена на 2 февруари 1922 г. Завършва класическа филология в Софийския университет, а после държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“ в София и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага. Завръща се в България, където професионалният ѝ дебют е на сцената на Народния театър. Изиграла е над 100 театрални роли. Снимала се е в едни от най-емблематичните български филми: “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло” и др. Има безброй участия на естрадата в България и по света. Тя е сред основателките на един от най-популярните български театри - Сатиричния.


Поклон пред паметта на голямата Стоянка Мутафова – един от символите на българския театър и кино!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25