Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банкерът Теодора Петкова пред Радио България

За да бъдеш успешен мениджър, трябва да имаш добър екип и умение да изслушваш

Снимка: БГНЕС

Денят, в който почитаме паметта на Св. Николай Чудотворец /6.12/ е и професионален празник на банкерите, чиито покровител е светецът. Според легендата, преди да бъде канонизиран, роденият в Мала Азия светия, живеел като лихвар и помагал на бедните, раздавайки незабелязано своето богатство. Защитавал невинните, а думите му им помагали да засилят своята вяра. Традицията повелява, на този ден на трапезата да присъства ястие с риба, тъй като българинът вярва, че това ще донесе здраве и благополучие на него и близките до сърцето му хора.

Никулден е обявен за празник на банкера с решение на БНБ и Асоциацията на търговските банки /АББ/ от 1992 г. В банковия сектор този ден е свързан с равносметка за постигнатото и предизвикателствата, които очакват финансовите институции през следващата година. Стрес-тестовете, проведени в банковата система през настоящата година, във връзка с изискванията към България за членство в еврозоната, несъмнено бяха едно от големите предизвикателства за сектора. Теодора Петкова –главен изпълнителен директор за България на една от най- големите европейски банки, представи пред Радио България своята гледна точка за представянето на финансовите институции и увери, че:


Резултатите от проверката на качеството на активите и стрес тестовете, мисля показва, че изненади няма. Смея да твърдя, че банковият сектор като цяло е стабилен и добре регулиран. Работи по установени и хармонизирани с европейските стандарти правила и прави бизнес по правилния начин. Разбира се има банки, които имат необходимост да предприемат стъпки, за да бъдат по-стабилни, но като цяло упражнението беше порядъчно консервативно, какъвто е и самият модел. Затова не мисля, че резултати с идентифициран частичен недостиг на капитал в някоя от банките, е причина да считаме, че не сме стабилни. Банковата система е стабилна. Стабилността ѝ мисля, че е гарантирана и през следващата година, въпреки факта, че работим с безпрецедентно ниски лихви и се налага да се променяме. Банките са достатъчно професионални и ще се възползват от добрата капитализация, която имаме и от възможностите да осигурим устойчивост и по-добро преживяване на нашите клиенти през 2020 г.

Спестяванията на българските граждани съставляват 70% от брутния вътрешен продукт на страната. В този смисъл, въпросът за състоянието на депозитите и лихвите по тях, вълнува всички граждани и присъства постоянно в дневния ред на обществото.

Над 80 милиарда лева са спестяванията в банковата система и голяма част от тях са спестявания на физически лица – посочва Петкова. – Факт е, че ниските лихви крият опасност да не се плащат и лихви по депозитите, но още сме далеч от момента, в който депозитите на физическите лица, биха попаднали под негативни лихви. Не го очаквам.

Теодора Петкова има стабилен опит в банковия сектор. Освен мениджър на Уникредит Булбанк, тя е член на УС на АББ. Преди месец беше отличена от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, които връчиха престижните бизнес награди „Мистър и Мисис Икономика“. Теодора Петкова, приема удостояването ѝ с титлата „Мисис Икономика“, не толкова като лична победа, колкото като признание, че екипът, който ръководи в банката, работи по правилния начин. Според нея най-важното качество, за да бъдеш успешен мениджър, е да имаш добър екип и умението да ги изслушваш. Също така е важно да си готов да признаеш, че понякога твоите идеи не са най-добрите и можеш да последваш чуждите, за да помогнеш да се реализират. На банкерите в България г-жа Петкова пожела хубав празник: „Бих искала да поздравя всички колеги и да им пожелая да отиват с усмивка на работа и да работят това, което обичат. И най-важното – лично здраве, здраве в семейството, бизнеса и държавата!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00