Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историческият музей в Павликени почете Никола Гюзелев с постоянна експозиция

Снимка: pavlikeni.bg

Световноизвестният български оперен певец Никола Гюзелев е почитан от обществеността в родния си град. Историческият музей в Павликени създаде постоянна изложба с негови лични вещи.

Получил световно признание за своя музикален талант, Гюзелев всъщност е завършил живопис в Художествената академия в София и до последно създаваше картини. Затова и Музеят представя в експозицията последната палитра, която е използвал, както и цигулката, на която е свирил той, но и неговият баща.

Експонатите са получени като дарение през лятото, когато бе открита изложба от 8 портрета на Никола Гюзелев със сценични костюми и в роли, които той е пресъздавал на оперните сцени. Сред представените сега ценности има архивни документи, книги, снимки от гостувания на певеца в родния му град. В местното читалище, той се качва за първи път на сцена и пее пред публика.

За специалното събитие в Павликени гостуваха съпругата му Анна Мария Гюзелева, председател на Фондация „Никола Гюзелев“, както и дъщеря му – Адриана Гюзелева. От 2016 година Общината е съорганизатор на ежегодните Международни награди в памет на Маестро Никола Гюзелев.

Още от категорията

„Прозорец към детството“ ни връща към най-хубавите ни години

За първи път залите на Национална художествена галерия „Квадрат 500“ ще посрещнат част от творбите на едни от най-въздействащите български графити артисти. Сред тях личат имената на Nasimo, Esteo, Arsek & Erase. Под наслов „ Прозорец към..

публикувано на 23.02.20 в 09:25

Изложба в Националната библиотека разкрива непознати стари рецепти и лекове за различни болести

Любопитна изложба посреща посетителите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата до края на месец февруари. В храма на книгата са експонирани множество редки рецепти и указания за направата на лекарства, мехлеми и различни..

публикувано на 22.02.20 в 11:00

Журналистът Венета Павлова – с признание от БНР

По повод 84-ата годишнина на Радио България, дългогодишният редактор в програмата Венета Павлова получи наградата „Номер 1 на Радио България“ за 2019 г. Отличието ѝ беше връчено по предложение на редколегията.  Венета Павлова е позната на..

публикувано на 21.02.20 в 16:49