Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешни проекти на българската поп сцена

Снимка: pixabay

2019-а определено беше силна година за българската поп музика – много обичани изпълнители зарадваха с още хитове, а на сцената се появиха и нови открития. С настъпването на последния месец от годината излезе едноименният сингъл от последния албум на Владимир Ампов-Графа „Страничен наблюдател”. Първоначално композицията е за глас и пиано, но благодарение на Румен Бояджиев, който я оркестрира, песента е записана в акомпанимента на камерен ансамбъл „Софийски солисти“.

Най-големите си хитове и песни от новия албум, Графа ще представи на стадион „Българска армия” на 10 юни 2020 г. „Да пея на открито пред десетки хиляди ще е комбинация от споделена музикална емоция, усещане за свобода и обща енергия. Публиката на концертите ми е най-големият катализатор и стимул за успех. Преди дни се разходих по терена на стадион „Българска Армия” – красиво място в сърцето на Борисовата градина, обградено от зеленина − веднага си го представих във вечерта на концерта ”.


„Не бих могъл“ на Pavell & Venci Venc’ със специалното участие на Любо Киров е част от втория албум на хип-хоп дуото, „Upgrade“. Историята на песента започва в една пролетна нощ, когато Pavell & Venci Venc’ се събират да работят в къща на Балкана. След кратък размисъл двамата са единодушни, че лиричният тембър на Любо Киров е най-подходящ за емоционална песен като „Не бих могъл“. Канят го да се включи с телефонно обаждане след полунощ, пускат му демо версията и два дни по-късно, записват с Любо една от най-успешните български поп песни за 2019 г.


В подобен дух е и най-новият сингъл на Pavell & Venci Venc’ „Адрес“ в сътрудничество с певицата ALMA. Тримата се познават от доста време, но за първи път работят заедно. „Направихме парчето в емоционален момент и за трима ни, в който всеки стоеше на прага на нещо ново. Тази песен е истински свеж въздух за нас, а работата ни с ALMA беше толкова лесна и приятна, че накрая се пошегувахме дали да не станем трио“, споделят Pavell & Venci Venc’.


Тук е моментът да споменем най-силния музикален дебют на родната сцена за изминалата година, а именно този на ALMA. Първите й два сингъла „Perfect” и „Don’t Know” не просто се задържаха рекордно време на върха на българските класации, а постигнаха международен успех. MTV, VH1, Spotify, Apple Music, медии в Полша, Русия, Гърция, Румъния и Турция, подкрепиха 16-годишната изпълнителка и й помогнаха за кратко време да постигне впечатляващ успех. ALMA, която сама пише мелодиите и текстовете си, работи с румънския музикален продуцент Monoir. Песента „Out of Control” отново е записана в студиото на „Thrace Music“ в Констанца и е третото творческо сътрудничество между певицата и румънския продуцент.


През октомври Михаела Филева пусна клип към песента „Изгубени в Рая“. Видеото е заснето на красивия гръцки остров Лимнос, а режисьор е Бойко Щонов. За музиката и текста певицата си сътрудничи с Павел Николов (артистичният му псевдоним е Pavell), а песента е част от втория й албум „Нова страница“. По-рано през тази година изпълнителката показа своите различни творчески страни в едноименната песен от албума и летния хит „Латино сеньорита“. През есента Михаела Филева направи своето първо самостоятелно турне, което включваше градовете Пловдив, Благоевград, Велико Търново и Варна.


Мария Илиева − певицата с тридесет № 1 сингъла и многобройни музикални награди, изнесе поредица от концерти в Пловдив, Варна, Бургас и София. Турнето „Всичко – най-доброто от Мария Илиева” представи по нов начин някои от най-големите ѝ хитове като „Лунен сън”, „Крадена любов”, „Нищо“ и др. Големият финал на турнето се състоя на 22 октомври в зала 1 на НДК, където на сцената към Мария Илиева се присъединиха Дидо и Митко Кърнев от рок групата D2, с които Мария преди време направи песента „С теб научих как“, посветена на борбата срещу насилието между деца, пианистът и композитор Живко Петров, Графа и Любо Киров.

Наскоро певицата изненада своите почитателите с първата си песен на испански език. „Fuego“ („Огън“) е дело на румънски екип, който се свързва с Мария Илиева и ѝ предлага да запише песента, и тя бързо се превръща в една от най-пусканите в ефира. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите - Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15

"Безкрайно"

След дълга творческа пауза, в която ѝ се случиха най-хубави неща – в рамките на четири години два пъти стана майка и написа и защити докторска дисертация в сферата на социалната психология, – Йоанна Драгнева се завърна с нова песен – "Безкрайно".Тя..

публикувано на 14.04.24 в 10:10