Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Картини за спомен от "Галерия на 6-те" и Дечко Узунов подредиха в СГХГ

Снимка: БГНЕС

В сянката на празниците през декември остана една любопитна експозиция в Софийска градска художествена галерия, която разказва за друга, вече несъществуваща галерия, превърнала се в символ на иновативното изкуство за първата половина на ХХ в. – „Галерията на 6-те“. Част от изложбата е посветена на 120-годишнината от рождението на бележития художник Дечко Узунов (1899-1986) чрез излагане на негови творби  от колекциите на художествените галерии в Пловдив, Карлово, Русе, Стара Загора, Пазарджик и , както и от частни колекции. Експозицията, продължаваща до 16 февруари, включва също критики за провелите се в "Галерия на 6-те" изложби, както и творби на създателите на галерията.

Още от категорията

Столичната библиотека почита поета Гео Милев със специална изложба

Столичната библиотека отбелязва 125-годишнината от рождението на Гео Милев със специална изложба, озаглавена „Човекът преди всичко“. Поет, преводач, литературен и театрален критик, режисьор и журналист – все дейности, изискващи пълна отдаденост и..

публикувано на 19.01.20 в 09:05

Катя Лекова пресъздава римски мозайки върху стъкло

Килим от антична мозайка с най-различни форми и цветове, мраморни камъчета изкусно подредени върху стени на римски домове и останки от обществени сгради. Такива фини образци от изтънченото римско изкуство са открити на много места по нашите земи...

публикувано на 17.01.20 в 11:59

Художникът Минчо Кацаров – признат в Париж, но непознат в България

През 1891-ва се появява четвъртото дете в семейството на Тодор Кацаря от Брезово – Минчо. То се ражда с недоразвита дясна ръка, но ще хване четката в лявата, защото е орисано да стане художник – известен повече в чужбина, отколкото в родината,..

публикувано на 16.01.20 в 11:53