Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Старият градски бит на Дупница „оживява“ във виртуалното пространство

Снимка: wikipedia.org

Онлайн платформа „Градски виртуален музей“ ще разкрива стария градски бит в Дупница и района. Платформата е част от програма за трансгранично сътрудничество между гр. Дупница и  община Куманово в Северна Македония. В допълнение към виртуалния проект, в двора на известната „Околийска къща“ ще бъде изградени галерия, фондохранилище и лаборатория за съхраняване и реставриране на ценни картини и предмети. Онлайн платформата ще позволява всеки заинтересован интернет потребител да качва в нея архиви, снимки или документи за стария бит и историята на района, извадени от семейния му албум. Общият финансов ресурс по изпълнението на съвместния проект е 500 000 евро, а крайният срок за реализация е 13 юли 2021 година.

Още от категорията

Българска църква в Истанбул посетена от над 300 хиляди души за две години

Над 300 хиляди души са посетили българската Желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул през последните две години. По сведения на председателя на Фондацията на българските църкви в Истанбул Васил Лязе, поне половината посетители на църквата са..

публикувано на 18.01.20 в 08:55

Французин популяризира България с винени турове

Виненият туризъм е шанс България да привлече по-платежоспособни туристи, както и възможност да покаже, че не желае да бъде възприемана като евтина алкохолна дестинация. В това ни убеждава Гий Лабери – французин, който си е поставил за цел да..

публикувано на 17.01.20 в 11:51

Музей на илюзионното изкуство ще радва туристите в село Момчиловци от есента на 2020 г.

Българският актьор и илюзионист Ненчо Илчев, роден в родопското село Момчиловци, създава музей на илюзионното изкуство там. Това ще е първият подобен музей у нас и се очаква да се превърне в още една от атракциите в смолянското село, известно по..

публикувано на 22.12.19 в 10:45