Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1/3 от българите студуват и замърсяват околната среда

Снимка: БГНЕС

България е в Югоизточна Европа, където се предполага, че климатът е по-мек, че има повече слънчеви и топли дни и че рядко се налага допълнително отопление на жилищата и служебните офиси. Истината обаче е, че страната е на Балканския полуостров, и от самото име на полуострова може да се предположи, че е планинска и често от тези планини идва хлад, дъжд и сняг. Поради тази причина климатът в България се определя като континентален с ясно изразени четири сезона, въпреки всеобщото затопляне на климата на планетата.

Зимата тук си е зима, температурите често падат под нулата, има дъждове и снеговалежи. Без отопление на жилищата и служебните офиси не може да се мине поне в продължение на 4-5 месеца в годината.

Според статистиката на Евростат обаче 33,7% от българите през 2018 г. не са могли да се отопляват адекватно. Това е най-високият дял в ЕС, където 7% от хората са казали, че имат проблеми да си плащат отоплението. Радостно е все пак, че през последните 12 години българите без или с недостатъчно отопление намаляват значително. През 2006 г. почти 70% са заявили, че не са могли да си позволят да отопляват дома си достатъчно, а през 2017 г. така са отговорили 36,5%.

Това намаляване на броя на студуващите може би се дължи и на мерки за подпомагане от социалните институции. Става дума по-специално за Агенцията за социално подпомагане (АСП), която отпуска на нуждаещите се парични помощи за отопление. Те в последните няколко години нарастват и бройката на подпомаганите домакинства този отоплителен сезон достигна 253 хиляди при по-малко от седем милиона население. От АСП изчисляват, че издадените заповеди за отопление са със 17% повече. На одобрените домакинства се отпускат за петте месеца на отоплителния сезон общо по 240 евро. С тези пари те купуват дърва за огрев, въглища, пелети или брикети – все горива, които съдържат много пепел и фини прахови частици, които силно замърсяват въздуха. Това важи в особено голяма степен за по-малките български градове и селата, където за отопление може да се използват единствено твърди горива или електрически ток, защото там централно отопление и газ, освен в бутилки, няма. Да се отопляваш с електричество излиза прекалено скъпо, а газта в бутилки изисква постоянно снабдяване с пълни бутилки и монтирането на скъпи уреди. Така през зимата, иначе красивите български малки градчета и села, имат една от най-замърсените с фини частици атмосфери. Освен всичко друго, това замърсяване е в пълно противоречие с идеите и изискванията на т.нар. „Зелена сделка“ на ЕС, според която до 2050 г. нетните въглеродни емисии трябва да бъдат сведени до нула. Премиерът Бойко Борисов се опита да успокои духовете в страната по този проблем, казвайки, че „Успех е това, че в пакта за въглероден неутралитет, който означава нулеви емисии до 2050 година, всяка държава сама определя енергийния си микс”. Той подчерта, че е важно да бъде дадено необходимото време, така че процесите да протекат плавно и да не пострада нито енергийният микс, нито миньорите и другите работещи в сектора на енергетиката.

Много наблюдатели, анализатори и експерти обаче смятат, че това ще бъде голям проблем за България и противниците на този пакт в страната вече надигат глава. Ръководството на един от двата най-големи профсъюза в България – Конфедерацията на независимите синдикати, открито заяви, чеБългария ще е най-губещата страна членка на ЕС от така наречената "Зелена сделка", очевидно имайки предвид вероятното затваряне на въглищните мини в комплекс Марица Изток и трите електроцентрали, работещи с тези лигнитни въглища, което ще остави без работа десетки хиляди българи. Ако тук добавим и средствата, които ще бъдат необходими за българските домакинства да се снабдят със скъпоструващи незамърсяващи отоплителни уреди и инсталации, проблемът добива застрашителни размери и решаването му ще бъде поставено под съмнение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00