Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Консултативният съвет за национална сигурност обсъди ситуацията в Близкия изток

Снимка: БТА

На заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от президента Румен Радев за обсъждане на напрежението в Ирак и региона, участниците се обединиха около становището, че е необходима спешна деескалация на напрежението, защото кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Тази позиция България ще отстоява на всички нива в национален, международен и съюзен формат. На службите за сигурност бе възложено да следят ситуацията непрекъснато и анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност. МВнР ще поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани в зоните на напрежение. МО ще предприеме мерки за осигуряване безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница. При промяна на обстановката ще се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната, решиха участниците. В дискусията участваха председателят на парламента Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов, министрите на външните работи, вътрешните работи, отбраната и финансите, началникът на отбраната, ръководителите на специалните служби, както и представители на парламентарните партии. След заседанието президентът Радев призова страните да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, и да поддържат диалог за мирен изход от ситуацията с дипломатически средства. САЩ и Иран трябва да запазят и договореностите си по Иранското ядрено споразумение, коментира още държавният глава.


Още от категорията

Христо Панчугов

Смяна на министър засенчи политическите декларации за новата парламентарна сесия

Ден след откриването на новата парламентарна сесия, състояло се на 15 януари, реакциите в медиите и публичното пространство на България по повод събитието показват, че обявените от политическите сили намерения за идните месеци са засенчени от..

публикувано на 16.01.20 в 10:57

Парламентарните сили обявиха намеренията си за новия политически сезон

В началото на новата пленарна сесия основните парламентарни групи излязоха с политически декларации за приоритетите си през 2020 г. От ГЕРБ предупредиха, че вътрешните и международни напрежения в началото на тази година налагат да се проявява воля за..

публикувано на 15.01.20 в 13:53

Политиката на ЕС за Косово – в контекста на европерспективата на Западните Балкани

На фона на въпросителните около старта на преговорите за членство в ЕС на държави като Албания и Северна Македония, някак далечна изглежда и европейската перспектива за Косово. Тази страна от Западните Балкани също е с амбиция да стане член на ЕС,..

публикувано на 15.01.20 в 12:12