Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици

Снимка: БТА

По данни на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви видове.

Още в началото на декември бяха наблюдавани първите струпвания на северни видове като големите белочели и червеногуши гъски, гмуркачите и др, които редовно зимуват в нашата страна. В края на миналата година екип на Дружеството наблюдава рекордна численост на зимуващите големи белочели гъски в района на Свищовско-Беленската низина – близо 75 хиляди индивида. Друг екип на БДЗП регистрира изключително рядката за страната обикновена дропла в района на езерото Дуранкулак. По време на редовния мониторинг в Бургаските езера са установени тундрови лебеди и голямо струпване от над 600 тръноопашати потапници. България е предпочитано място и за видове, включени в Световния червен списък, като ушатия гмурец, червеногушата гъска, малката белочела гъска, и други.

Тъй като през 2020 г. се провежда международно преброяване на зимуващите пойни и тундрови лебеди, по време на преброяването специално внимание ще се обърне именно на двата вида. Целта е да проследят промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове, което е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората. В контекста на климатичните промени проучванията са особено важни и актуални. В международното преброяване участват близо 15 000 експерти и доброволци от цял свят. То се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.

Още от категорията

Училище, което дава криле

За последните 17 години в България са закрити над 1000 учебни заведения. Основните училища в малките населени места често водят борба за оцеляване. В районите с преобладаващо малцинствено население слабото владеене на български език от учениците..

публикувано на 16.01.20 в 08:00

Слънчевата Микаела расте в щастлив свят въпреки едната хромозома в повече

На четири години Микаела познава всички букви, изрежда наизуст азбуката и рецитира стихотворението “Родна реч, омайна, сладка”. Според лекарите тя не би следвало да умее нищо от това. Микаела е родена със синдром на Даун. Когато дава живот..

публикувано на 15.01.20 в 12:17

Ромската Нова година съчетава в традициите си християнските празници Рождество Христово и Васильовден

Наричат Борислав Асенов поета от ромския столичен квартал „Факултета“, заради любовта му към поезията и стихосбирките, които пише на български и ромски език. Има две висши образования – туризъм и богословие. Заслуга за второто следване има жена му..

публикувано на 13.01.20 в 12:43