Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Добрич най-много четат Джеф Кини, Йордан Йовков и Марк Твен

Снимка: @libdobrich

През изминалата година, сред най-търсените заглавия в регионалната библиотека в Добрич са "Дневникът на един дръндьо" на Джеф Кини, "Разкази" на Йордан Йовков и "Принцът и просякът" от Марк Твен.

Според проучването на културния институт, по-възрастните читатели най-често избирали творби на Ромен Гари, Мишел Уелбек, Фредерик Бегбеде, Амели Нотомб, Маргарет Мацантини, Харуки Мураками и други автори на съвременна литература.

От българските писатели най-предпочитани са произведенията на Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Георги Божинов и др.

Най-младите читатели пък избирали често "Бабата бандит" на Дейвид Уолямс, "Това е тайна" на Ивайло Драгиев и Християна Пенева, "Топ мистериите на България" от Слави Панайотов.

Регионалната библиотека е най-голямото книгохранилище в областта и разполага с повече от 400 000 издания, а в началото на 2020-а попълни фонда си с над 2400 нови заглавия.

Още от категорията

Училище, което дава криле

За последните 17 години в България са закрити над 1000 учебни заведения. Основните училища в малките населени места често водят борба за оцеляване. В районите с преобладаващо малцинствено население слабото владеене на български език от учениците..

публикувано на 16.01.20 в 08:00

Слънчевата Микаела расте в щастлив свят въпреки едната хромозома в повече

На четири години Микаела познава всички букви, изрежда наизуст азбуката и рецитира стихотворението “Родна реч, омайна, сладка”. Според лекарите тя не би следвало да умее нищо от това. Микаела е родена със синдром на Даун. Когато дава живот..

публикувано на 15.01.20 в 12:17

Ромската Нова година съчетава в традициите си християнските празници Рождество Христово и Васильовден

Наричат Борислав Асенов поета от ромския столичен квартал „Факултета“, заради любовта му към поезията и стихосбирките, които пише на български и ромски език. Има две висши образования – туризъм и богословие. Заслуга за второто следване има жена му..

публикувано на 13.01.20 в 12:43