Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българска църква в Истанбул посетена от над 300 хиляди души за две години

Снимка: БГНЕС

Над 300 хиляди души са посетили българската Желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул през последните две години. По сведения на председателя на Фондацията на българските църкви в Истанбул Васил Лязе, поне половината посетители на църквата са български туристи. След седемгодишна реставрация 120-годишният храм бе открит на 7 януари 2018 г. На церемонията присъстваха българският премиер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Темата за присъединяването на Желязната църква към Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО бе повдигана на няколко пъти през изминалата година. Предложението бе представено и на генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле при посещението ѝ в България.


Още от категорията

Министерството на туризма популяризира дебрите на Западна Стара планина

В поредния си клип от инициативата за популяризиране на малко познати места у нас, Министерството на туризма представя природата на Западна Стара планина. Само на 160 км от София за любителите на природата районът предлага 5 екопътеки, като една от..

публикувано на 28.10.20 в 22:50

Мистика и природни феномени в Брезнишко

Множество църкви от различни епохи и прекрасна природа - с това се гордее районът на град Брезник. В наши дни някои от старините тънат в забрава и единствено нащърбените им руини напомнят за някогашния им разцвет. Други са устояли на времето и..

публикувано на 27.10.20 в 10:12

Клип разказва за единствената българска гора от секвои

Единствената в България гора от секвои се намира близо до с. Богослов, разказва поредният клип от инициативата на Министерството на туризма за популяризиране на малко познати места в страната.  Първите дървета са посадени през 1890 година, а семената са..

публикувано на 26.10.20 в 11:25