Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професията „здравен медиатор“ в България

Най-важното е да помагаш на хората, да правиш добро, твърди здравният медиатор Ремзие Хасанова

Ролята на здравния медиатор е да бъде връзката между уязвимите малцинствени общности и здравните и социалните служби. Заради своята специфика, професията не е достатъчно примамлива, но веднъж започнал да я работи, тя се превръща в нещо повече от професия за човека. В началото имах съмнения. Но ако сега, отново ми предложат да бъда здравен медиатор, не бих се замислила и за миг, споделя Ремзие Хасанова от разградското село Раковски. Тя е един от над 200-те здравни медиатори в България.

Историята на здравното медиаторство в България започва през 2001 г.

Тогава пилотно се изпълнява проект за подобряване достъпа на ромите до здравните и социалните служби в гр. Кюстендил. От 2007 г. „здравен медиатор” е професия, с делегиран от държавата бюджет, а назначенията се извършват от общините, обяснява Ремзие Хасанова. Тя е на 61 години. Радва се на две деца и четирима внуци. С 38 години трудов стаж е, от които 12 като здравен медиатор. За настоящата си работа говори с много любов. Споделя, че през 2006 година се е явила на конкурс, организиран от фондация „Здравни проблеми на малцинствата” и била одобрена за работата. Преминала курс на обучение и получила сертификат за практикуване на професията и оттогава досега работи като здравен медиатор. Работното й място е в сградата на кметството в село Раковски, а всяка сряда по график е в близкия Разград.

Наблягам на повишаването на здравната култура и информираността на населението по важни за общността въпроси чрез работа по индивидуални случаи и работа с групи. Информирам и агитирам здравно неосигурени бременни жени и млади майки за осигуряване на безплатни прегледи, разказва Ремзие Хасанова. Допълва, че ролята ѝ е да информира общността за нуждата от имунизации, участва и в национални кампании за извънредни имунизации.

Работата на хората като нея е да подпомагат и улесняват достъпа до здравни и социални услуги за всички, които са в неравностойно положение. Тяхна грижа е и повишаването на информираността на хората по отношение на здравната система. Категорична е, че като здравен медиатор познава специфичните проблеми на общността, в която работи, защото е една от тях. Важни за успешната ѝ дейност са добрите партньорски взаимоотношения с местните здравни и социални институции, медицинските специалисти и социални центрове, работещи в общността.

Мога смело да заявя, че хората ми се доверяват и са ми благодарни, с което се гордея. Чувствам се полезна и значима, споделя Ремзие Хасанова. Не крие, че хората я търсят за всичко и по всяко време.

Случва се да ме търсят след работа, в събота и в неделя. Не им отказвам помощ, заявява здравният медиатор. Макар и на пръв поглед проблемите на хората, с които работи да са елементарни и битови, за тях те са много значими. Като дойде време за подаване на молби за помощи за отопление, денят ми започва с чакащи хора пред вратата да им попълня заявленията. Друг път съм на терен и помагам с каквото мога, добавя тя.

Приета от хората, допусната до домовете и проблемите им, Ремзие Хасанова от разградското село Раковски е приела професията си като благородна и хуманна кауза.

Като видя срещу себе си хора, които ми се усмихват - това е оценката за мен, че съм си свършила работата добре. Обичам си професията, практикувам я с желание и винаги ще съм насреща, когато ме потърсят, защото най-важното е да помагаш на хората, да правиш добро, допълва здравният медиатор.

Снимки: Садет Сафет и личен архив 

Още от категорията

Розовият трабант на Ина Николова или когато мечтите се сбъдват

Когато човек има мечта, нищо не може да му попречи да я осъществи. На младини Ина Николова мечтае, че някога ще си купи Трабант, ще го боядиса в розово и ще обикаля с него България. 25 години по-късно мечтата ѝ се сбъдва. Където и да се появи,..

публикувано на 10.05.22 в 11:11

Мария Петкова за пътя към корените и свободата в… Първомай

На 1 май ви отвеждаме в Първомай. Най-старият исторически документ, в който се споменава селището е от 1576 година. Днес хората, за които този малък южен български град е дом, са малко над 12 хиляди и имат двоен повод да празнуват – Денят на труда е..

публикувано на 01.05.22 в 10:25

Владислав Димитров за пътя от войната до благодарността към българите

63-ти ден от войната в Украйна. По данни на ООН над 5 милиона украинци са напуснали родината си от началото на военните действия, 94 300 от тях се намират на територията на България, от които над 84 хиляди вече имат статут на временна закрила..

публикувано на 27.04.22 в 10:24