Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професията „здравен медиатор“ в България

Най-важното е да помагаш на хората, да правиш добро, твърди здравният медиатор Ремзие Хасанова

Ролята на здравния медиатор е да бъде връзката между уязвимите малцинствени общности и здравните и социалните служби. Заради своята специфика, професията не е достатъчно примамлива, но веднъж започнал да я работи, тя се превръща в нещо повече от професия за човека. В началото имах съмнения. Но ако сега, отново ми предложат да бъда здравен медиатор, не бих се замислила и за миг, споделя Ремзие Хасанова от разградското село Раковски. Тя е един от над 200-те здравни медиатори в България.

Историята на здравното медиаторство в България започва през 2001 г.

Тогава пилотно се изпълнява проект за подобряване достъпа на ромите до здравните и социалните служби в гр. Кюстендил. От 2007 г. „здравен медиатор” е професия, с делегиран от държавата бюджет, а назначенията се извършват от общините, обяснява Ремзие Хасанова. Тя е на 61 години. Радва се на две деца и четирима внуци. С 38 години трудов стаж е, от които 12 като здравен медиатор. За настоящата си работа говори с много любов. Споделя, че през 2006 година се е явила на конкурс, организиран от фондация „Здравни проблеми на малцинствата” и била одобрена за работата. Преминала курс на обучение и получила сертификат за практикуване на професията и оттогава досега работи като здравен медиатор. Работното й място е в сградата на кметството в село Раковски, а всяка сряда по график е в близкия Разград.

Наблягам на повишаването на здравната култура и информираността на населението по важни за общността въпроси чрез работа по индивидуални случаи и работа с групи. Информирам и агитирам здравно неосигурени бременни жени и млади майки за осигуряване на безплатни прегледи, разказва Ремзие Хасанова. Допълва, че ролята ѝ е да информира общността за нуждата от имунизации, участва и в национални кампании за извънредни имунизации.

Работата на хората като нея е да подпомагат и улесняват достъпа до здравни и социални услуги за всички, които са в неравностойно положение. Тяхна грижа е и повишаването на информираността на хората по отношение на здравната система. Категорична е, че като здравен медиатор познава специфичните проблеми на общността, в която работи, защото е една от тях. Важни за успешната ѝ дейност са добрите партньорски взаимоотношения с местните здравни и социални институции, медицинските специалисти и социални центрове, работещи в общността.

Мога смело да заявя, че хората ми се доверяват и са ми благодарни, с което се гордея. Чувствам се полезна и значима, споделя Ремзие Хасанова. Не крие, че хората я търсят за всичко и по всяко време.

Случва се да ме търсят след работа, в събота и в неделя. Не им отказвам помощ, заявява здравният медиатор. Макар и на пръв поглед проблемите на хората, с които работи да са елементарни и битови, за тях те са много значими. Като дойде време за подаване на молби за помощи за отопление, денят ми започва с чакащи хора пред вратата да им попълня заявленията. Друг път съм на терен и помагам с каквото мога, добавя тя.

Приета от хората, допусната до домовете и проблемите им, Ремзие Хасанова от разградското село Раковски е приела професията си като благородна и хуманна кауза.

Като видя срещу себе си хора, които ми се усмихват - това е оценката за мен, че съм си свършила работата добре. Обичам си професията, практикувам я с желание и винаги ще съм насреща, когато ме потърсят, защото най-важното е да помагаш на хората, да правиш добро, допълва здравният медиатор.

Снимки: Садет Сафет и личен архив 

Още от категорията

Чарлз Майер се грижи с любов за четириногите си гости

Семейство Майер от Бряговица и как любовта към домашните любимци може да осмисли живота ти

Джанис и Чарлз Майер са заселници от Великобритания. Преди повече от 12 години те се сдобиват с ваканционен имот във великотърновското село Бряговица и се влюбват в страната ни завинаги. Следва тригодишен период, в който семейство Майер постоянно..

публикувано на 10.02.22 в 10:52
д-р Абдулах Заргар

България е като втора родина за д-р Абдулах Заргар

Първата българска дума, която д-р Абдулах Заргар научава, е свързана с доброто. Година след година той върши добрини, възвръщайки здравето на пациентите си в един изпаднал в оскъдица район. А когато най-много се нуждае от хорската подкрепа, лавина от..

публикувано на 03.02.22 в 10:52

Любим радиоглас: Лидия Михова

„40 години от живота си посветих на Радиото. Когато влизах в БНР, спирах на входа и се обръщах, за да видя дали хората на улицата забелязват в каква институция влизам“ – думи, които Лидия Михова – любим радиоглас на поколения българи, произнася със сълзи..

публикувано на 25.01.22 в 10:10