Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мисъл за България в далечна Аржентина

Снимка: личен архив

В Аржентина живеят и работят десетки хиляди българи. Точният им брой не е известен, но предположенията са за между 50 000 и 150 000 души. Голяма част от тях са в южноамериканската държава отдавна и дори трудно разбират български език. Затова пък с интерес следят случващото се в родината.

Един от ценните им източници на информация е и Радио България, уверява ни Иван Цанков, който заедно със съпругата си Аксиния е основател на Гражданската асоциация „Българите в Аржентина”. Двамата правят свое радио, подготвят и интернет телевизия.


Преобладаващата част от българите в Аржентина – казва Иван Цанков, са наследници на имигранти, които вече стигат и четвърто поколение. На практика, те са аржентинци, някои от тях – с български паспорти и единствено по фамилията им, която завършва на „-ов“, можеш да разбереш, че са българи. Заради далечното разстояние и скъпото пътуване, много малко от тях са били в България. Но пък се вълнуват от всичко българско.

Първите свидетелства за българи в Аржентина са от началото на миналия век, като по-големите общности се сформират след двете световни войни.

По онова време аржентинското правителство чрез легациите си в европейските страни прави една, своего рода, рекламна кампания – казва Иван Цанков. – Обещава на всеки нов заселник толкова земя, колкото може да обработва. За изгладнелия българин това се явява "манна небесна". Цели групи от България се устремяват към Аржентина – без пари, без да знаят езика. Пристигайки в Аржентина, те са насочвани към местата с недостиг на работна ръка. Най-голямата наша общност в Аржентина е в провинция Чако, където са големите плантации с памук. Другото място е Комодоро Ривадавия, където са залежите от нефт, а третата голяма група българи отива в Берисо, близо до Буенос Айрес, на работа в големите хладилни инсталации за месо. В столицата Буенос Айрес са се заселели по-малки групи от българи интелектуалци.

И до ден днешен най-голямата българска група в Аржентина е в Чако, следвана от общността ни в Комодоро Ривадавия и Берисо. С желанието да са в помощ на своите сънародници, Иван Цанков и съпругата му Аксиния започват да правят специализиран уеб сайт, а след това, вдъхновени от неговия успех, създават и онлайн радиото „Моята България“.

Изцяло на културни теми са емисиите ни. Няма новини и политика. Правим предавания, свързани с българските обичаи, с националния и официалните ни празници. Имаме и кампания, която търси и открива творци от български произход – художници, писатели, поети, музиканти. Чрез радиото ние ги  популяризираме. Инициативата се оказа много интересна и привлече немалко творци, включително от съседните испаноговорящи държави.

Направихме и онлайн курсове по български език, което е, всъщност, единствената алтернатива на желаещите да научат езика. Компактните общности са на хиляди километри от Буенос Айрес и да се направи присъствен курс е невъзможно. Имахме голям отклик. Обаждаха се хора от провинциите, от съседни страни, като Уругвай, където също има българи, желаещи да учат родния си език. Курсът е от сто урока, а всяка лекция продължава час. 

Предстои да стартира и първата българска телевизия в Латинска Америка. Новата медия ще се казва "Лос Булгарос ТВ", а в основата й стои отново Иван Цанков.

Един път в месеца ще правим предаване на културни теми, не предвиждаме политика или новини, а друг вид публицистични предавания. Ще надграждаме и кампанията, започната в радиото – разговори с именити българи или популярни аржентинци с български произход. Това е за начало, а после – ще видим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00