Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Социален пакет ще връща българи от странство - само за живеещи в ЕС

Снимка: архив

През изминалите 3 десетилетия на демократични промени много знаещи и талантливи българи напуснаха страната в търсене на по-добро бъдеще. По данни за последните години, предоставени ни от НСИ, през 2010 г. 27 708 души отиват да търсят щастието си другаде. През следващата година по стъпките им тръгват едва 9 517 българи. Оттам нататък количеството на емигриращите устойчиво пълзи нагоре, за да стигне 33 225 души през 2018 г.

И, въпреки че броят на завръщащите се нараства от 3 518 през 2010 г. до 29 559 през 2018 г., механичният прираст на населението остава отрицателен. Заминават българи, предимно в активна възраст от 20 до 45 години. В същото време, показва проучване на ManpowerGroup, 62% от работодателите в България изпитват недостиг на кадри.

Повечето българи избират чужбина поради икономически причини. За да се спре този процес, трябва да се създават повече работни места със заплащане на европейско ниво. Ако имат нормален стандарт на живот, повечето от тях няма да търсят други пътища, сподели в интервю за Радио България установилата се в САЩ Мария Самичкова-Белчър.

На този фон Министерството на труда и социалната политика поде инициатива, чрез кариерни форуми в страни с големи български общности и социални пакети, да стимулира младите българи да се върнат в родината. В услуга на българската диаспора зад граница Радио България се обърна към Министерството на труда и социалната политика, за да узнае, към кои именно български общности в чужбина е насочена инициативата, кога стартира и какво включва социалният пакет. По-долу ви предлагаме получените отговори.

Инициативата за стимулиране на млади хора от чужбина да работят в България е част от проекта "Национална EURES мрежа" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", изпълняван от българската Агенция по заетостта. На заседанието на Комитета за наблюдение на Оперативната програма на 12 декември 2019 г., бе взето решение за отварянето на нов Компонент по проекта, уточниха от ведомството.

Кога ще започне да функционира обявеният пакет и какво ще съдържа той?

Очаква се изпълнението на новия Компонент да стартира в началото на април 2020 г. и да продължи до края на 2023 г. По него ще бъдат предоставяни услуги за достъп до пазара на труда на лица от ЕС, които кандидатстват за работа в България. Подкрепата ще се изразява в консултиране, изготвяне на индивидуален план за действие спрямо индивидуалните нужди и възможности на кандидатстващия. Кандидатът ще има възможност да получи помощ за наем на жилище за период от 12 месеца, ако започне работа в населено място, в което не притежава собствено жилище. Ако при завръщането на семейството в България, детето не посещава ясла или детска градина, може да му бъде осигурена детегледачка.

Интеграцията на членове на семейството, които не говорят български език, ще бъде улеснена чрез предоставяне на обучение по български език с ваучери. Кандидатстващите за работа в България могат да получат и стимули за транспорт от и до работното място. Ако кандидатът започне работа в област, в която равнището на средната брутна месечна заплата е по-ниска от стойността на средната брутна заплата за страната, за период до 12 месеца ще получава ежемесечен стимул в размер на половината брутна минимална работна заплата за съответната година.

По проекта ще бъдат предоставяни и услуги по информиране, мотивиране и насочване на лица към самостоятелна стопанска дейност, в т.ч. и насочване към финансови посредници за предоставяне на микрокредити на стартиращи фирми по линия на финансовите инструменти на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". По проекта могат да кандидатстват търсещи работа лица до 54 г. с висше образование, които през последните 6 месеца са били заети, самоосигуряващи се и/или получаващи обезщетения в друга държава. Кандидати могат да бъдат и новозавършили образованието си лица в друга държава.

Кой попада в обхвата на социалния пакет – само българи от ЕС или и от трети страни, само граждани на България или и етнически български малцинства?

Операцията е насочена към български граждани и лица от страни-членки на ЕС. Паралелно с подготовката на този проект Министерството на труда и социалната политика ще продължи през 2020 г. инициативата да организира  кариерни форуми за българи в държавите в Европа, в които има най-голям процент обучаващи се или вече завършили наши сънародници. Първото събитие от тази инициатива бе на 21 януари във Виена. До края на 2020 г. МТСП планира провеждането на кариерни форуми в Лондон, Великобритания (7 март), Кьолн, Германия (25 април), Мюнхен, Германия (16 май), Виена, Австрия (17 октомври). През 2019 г. МТСП организира изложения в Австрия, Великобритания,  Германия и Нидерландия.

На всеки форум между 20 и 35 водещи компании от всички сфери на икономиката представиха възможности за работа в България. Проведените сред участниците във всички форуми анкети показаха, че значителна част от присъстващите младежи се чувстват мотивирани да започнат или продължат професионалния си път у нас и са открили атрактивни позиции за бъдещото си кариерно развитие.

Още от категорията

Връчват наградите на БАИТ

На 24 февруари под патронажа на президента Румен Радев ще се състои церемония по обявяване на победителите от 10-ото издание на конкурса за наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2020 г., съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 24.02.21 в 07:05

Как можем да се ваксинираме в България?

Здравноосигурените лица в България могат да се свържат с  личния си лекар , който е задължен да им осигури ваксина и да им даде ден и час, в който трябва да се явят. Здравнонеосигурените лица не могат да запазят дата и час през личния си лекар. Те обаче..

публикувано на 23.02.21 в 09:16

14% положителни проби за Covid-19 за денонощието

За изминалото денонощие в България са регистрирани 1925 нови случая на коронавирус, показват данните на Единния информационен портал. Това е най-големият брой новозаразени у нас от началото на годината. Положителни са 14% от направените 13 695 теста...

публикувано на 23.02.21 в 08:38