Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Днес БНР навършва 85 години

Българското национално радио навършва 85 години. Институцията ни е едната от двете държавни обществени медии в България, заедно с БНТ, която обаче е се появява близо 25 години по-късно. 25 януари 1935 г. е датата, когато с указ на Цар Борис Трети радио разпръскването в България става държавна собственост. Тя е приета за основополагаща за държавното радио, а от 19 години датата се утвърди и като официален празник на БНР. В тази връзка присъждат наградите „Сирак Скитник“, като отличие за изявени личности с принос в развитието и издигане авторитета на обществената медия. Призът носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник (1935-43г.), който е съчетавал талант на художник, поет, театрал, критик и общественик.

Още от категорията

Великотърновски художник продава картини в помощ на деца с увреждания

Великотърновският учител по изобразително изкуство Пламен Бойчев подреди свои картини в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ на старопрестолната столица. Пейзажите, натюрмортите и цветята, които е нарисувал, учителят продава с благородна цел –..

публикувано на 22.02.20 в 10:10

Българо-албанските отношения дискутираха бъдещи дипломати

Българо-албанските дипломатически отношения бяха темата на дискусия, организирана от Българският дипломатически институт. Лектор в рамките на курс за стажант-аташета беше посланикът на Република Албания в София г-жа Доника Ходжа. „За мен беше..

публикувано на 21.02.20 в 14:00

Люлки за „различните“ деца на България – везни на доброто и детските усмивки

Всичко започва преди около година от една детска площадка – ражда се идея за фото изложба, а след това идват т. нар. люлки-везни, пригодени за деца в инвалидни колички. Идеята е на Анна Йончева – технически сътрудник в голяма компания за..

публикувано на 21.02.20 в 12:26