Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Телониъс Монк – с любов и вдъхновение

Monk and More – новият авторски проект на Марио Станчев

Снимка: mariostantchev.com

Телониъс Сфиър Монк, един от най-великите пианисти и композитори в историята на джаза, е кумир за поколения музиканти. През своята успешна българо-френска кариера Марио Станчев винаги е изпълнявал негови пиеси. Оказва се, че влиянието, което Монк има върху развитието на Марио като пианист и композитор е много дълбоко – достатъчно, за да му посвети един отдавна мечтан проект. Музиката от Monk and More ще бъде записана в Първо студио на БНР.


Той ми е учител – Монк, както и още няколко велики композитори – разказва Марио Станчев. – Дълго изучавах музиката му и в един момент разбрах, че имитирането няма смисъл. Всеки може да чуе оригинала. Ако искаш да покажеш своето уважение към някого, трябва да премислиш музиката му, да я пречупиш през своята същност. Отдавна свиря музиката на този велик джазмен. Преди години, заедно с Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (ударни), представихме в България програма от негови произведения. Бях много щастлив, защото се прие много добре от публиката. Тогава все още бях с идеята, че трябва да изпълнявам оригиналната му музика. С времето преживях нещата по различен начин и реших да свържа пиесите му с мои композиции. Отдавна мечтая да запиша диск, в който да владея всички компоненти – музиката, музикантите, мястото. Поканих двама музиканти, които много уважавам и с които сме свирили и във Франция, и в България – Христо Йоцов (барабани) и Димитър Карамфилов (контрабас). Изпратих им музиката на демо запис, както и партитури. Репетираме, записваме и ако се получи добре, дискът ще бъде издаден във Франция. Но в момента ме интересува единствено записите да минат добре. Програмата е с общ „сценарий“, има една свързваща линия между пиесите на Монк и моите. Артистите винаги се съмняват, цял живот. Е, не всички, има и много самоуверени хора, но аз не съм сред тях. Затова е важно да има някой, който показва доверие към това, което правиш и да те подтиква да следваш идеите си. Христо Йоцов отдавна ми предлагаше да запишем „нещо сериозно“ и ето че дойде моментът. Ненапразно записвам с тези прекрасни музиканти. Те притежават едно качество, което съм виждал само у най-големите, с които съм свирил и те несъмнено са сред тях. Става дума за способността едновременно „да се залепиш“ за идеята на лидера и в същото време да изявиш напълно себе си. Музиката е доста трудна, проектът е некомерсиален. Тази музика е прекалено лична, за да се хареса веднага, но хората вече имат много по-широки възгледи за джаза. Скоро свирих на Jazz a Fareins – фестивал в градче близо до Лион, посветен на традиционния джаз. Предложих на артистичния директор, с когото се познаваме отдавна, да поканя Йълдъз Ибрахимова (джаз певица) и Стоян Янкулов – Стунджи (барабани), но да поемем риск и да предложим мои композиции, които са доста далече от традиционния джаз. Такъв успех имахме! Така че нищо не се знае – много често публиката оценява и некомерсиални проекти. Надявам се Monk and More да стигне до повече хора.

Новият проект съдържа композиции, писани по-рано, но повечето са създадени през последните месеци. След записите в БНР българското трио на Марио Станчев ще изнесе концерти в Студио 5 в София (на 27.01) и в Bee Bop Cafe в Пловдив (28.01). Със сигурност ще прозвучат някои от пиесите в новата програма, но акцентът ще бъде върху джаз стандарти, както и авторски композиции, които сме слушали в други фестивални и клубни изяви на тези прекрасни музиканти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския..

публикувано на 06.03.24 в 04:30

"Дай ми любов" събира Християна Дънкова и Кристиян Янкулов в дует

Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов". Посветена на любовта, която днес все по-рядко срещаме в чистата ѝ форма,  "Дай ми любов" е красива поп балада..

публикувано на 05.03.24 в 10:55

Вълшебен концерт на детските хорове на БНР и Радио Румъния (снимки)

В една вечер на музикално вълшебство Румъния и България обединиха глас в исторически концерт на детските хорове на румънското и българското радио - два ансамбъла с традиции, национален и международен престиж, истински школи по музика.  Събитието..

публикувано на 02.03.24 в 15:35