Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланията на София - събрани в албума „Пътят към теб“

Снимка: личен архив

София Георгиева, позната само като София, намира своето място на родната поп сцена преди повече от 15 години. Песента, станала причина това да се случи, е „Син талисман“ − композиция, която и до ден днешен е запазена марка за поп певицата. 2004 е годината, в която тя издава дебютния си албум, носещ името на тази песен. Следват сингли, които София не събира в албум. До 2019 г., която е важна за нея, тъй като тя прави своеобразно завръщане на поп сцената с втория си албум, озаглавен „Пътят към теб“. Той съдържа 11 песни и е на български език.

„Пътят към теб“ е сингълът, с който излезе едноименният ми албум. Музиката е написана от Момчил Колев, аранжиментът е на сина му Калоян, а текстът е на добрата моя приятелка Лина Шишкова – разказва София. − В този албум съм събрала всички песни, които съм изпълнила в периода от издаването на дебютния ми „Син талисман“ досега. Един мой приятел е „виновникът“ да ги събера на носител и да ги издам, тъй като не бях в период, в който имах подобно желание. Разбира се, сега не съжалявам за това. Първата песен се казва „За теб“ и е по музика на двама американци. Текстът е на Александър Петров. Следва „Сестра на вятъра“ – музика и аранжимент на Иван Иванов, „Силна съм“ е на Краси Тодоров, в „Дъх и пламък“ отново работя с Момчил Колев, а текстът е на Яна Лазарова. Консервативна съм и затова най-споменаваното име в албума е на Момчил. Той написа и следващата песен – „Сбогуваме се бавно“, отново с текст на Александър Петров. Това не е изненада, тъй като той е един от любимите ми текстописци. „Огледален образ“ е дует, който записах с известния джаз певец Васил Петров. Музиката е на Оги Цветков, а заедно с Лили Йончева направиха и аранжимента. Тя много ми помогна, когато бях в Лондон, защото тази песен изпълних сама първо там. Лили намери музиканти и студио, в което това да се случи. И след като се върнах в България, един мой приятел − Панчо Малезанов, даде идеята да я запиша отново, този път с Васил Петров. Той също много хареса песента и така се получи чудесен дует. Друга много важна композиция за мен в този албум е „Кристална тишина“, тъй като в нея успях да събера изключително големи творци, на които винаги съм се възхищавала. Освен добре познатите вече Момчил Колев и Александър Петров, към тях се присъединиха Борис Карадимчев (аранжимент) и Боби Вълчев (пиано). Много съм щастлива, че работих с тях, тъй като много научих."


София има и петгодишен „английски“ период, в който е била близко и до поп музиката на Острова, но тя държи на своя музикален стил.

В „Пътят към теб“ се усеща влияние от new wave течението. Затова носи и духа на 90-те, но с модерни, пригодени към времето музикални щрихи, допълва още българската поп певица.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15