Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Любопитни артефакти запознават с историята на тютюнопроизводството и тютюневите изделия у нас

Снимка: botevgrad.com

Историческият музей в Ботевград е домакин на гостуваща изложба, посветена на един от най-разпространените човешки пороци – тютюнопушенето. Експонатите в нея са собственост на Историческия музей в град Горна Оряховица, а експозицията „Тютюн, енфие & сие“ е част от поредица „Пороците“. Други две изложби от същата поредица са посветени на алкохола и амбалажа, както и на захарните изделия и кафето. Интерес към трите любопитни колекции не липсва, а запитвания за тях има и от Историческия музей в Дрезден. Експозицията „Тютюн, енфие & сие“ представя над 200 предмета и сувенири, сред които керамични лули, цигарета, луксозни кутии, различни видове цигари, запалки и кибрити, събирани из България, както и дарения от жителите на Горна Оряховица. Архивни фотографии запознават публиката с историята на тютюнопроизводството у нас, което и до днес продължава да бъде основен поминък за хиляди българи.

Още от категорията

„Прозорец към детството“ ни връща към най-хубавите ни години

За първи път залите на Национална художествена галерия „Квадрат 500“ ще посрещнат част от творбите на едни от най-въздействащите български графити артисти. Сред тях личат имената на Nasimo, Esteo, Arsek & Erase. Под наслов „ Прозорец към..

публикувано на 23.02.20 в 09:25

Изложба в Националната библиотека разкрива непознати стари рецепти и лекове за различни болести

Любопитна изложба посреща посетителите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата до края на месец февруари. В храма на книгата са експонирани множество редки рецепти и указания за направата на лекарства, мехлеми и различни..

публикувано на 22.02.20 в 11:00

Журналистът Венета Павлова – с признание от БНР

По повод 84-ата годишнина на Радио България, дългогодишният редактор в програмата Венета Павлова получи наградата „Номер 1 на Радио България“ за 2019 г. Отличието ѝ беше връчено по предложение на редколегията на Радио България. Венета Павлова..

публикувано на 21.02.20 в 16:49