Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн платформа помага на завърналите се от чужбина българи

Снимка: guideme.bg

Онлайн платформа, предоставяща актуални обяви за работа, подпомага завърналите се от чужбина българи да започнат наново живота си в родината. „Гид към България“ съдържа съвети за уреждането на редица необходими документи, здравни права и осигуровки и др. По време на представянето ѝ, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи, че от 1 април предстои да заработи нова мрежа на сайта на Агенцията по заетостта, която ще обедини информация от всички агенции по заетостта на страните от ЕС.

В рамките на социалния пакет, предвиден от Министерството на труда и социалната политика за завръщащите се от чужбина сънародници, ще бъде осигурена възможност, при подписан договор с работодател у нас, работникът да получи средства, с които да покрие наема на жилището си за една година и друга помощ. В случаите когато член от семейството е чужденец, той ще има възможност да посещава курсове по български език.

До началото на месец април ще бъдат направени и промени в Кодекса на труда, които да осигурят необходимата гъвкавост за младите хора, допълни министър Сачева. Планирано е да бъдат развити онлайн трудови борси, в които работодатели  да се срещат с търсещи работа българи и чужденци.

Според проучване, проведено сред повече от 4600 души – над 50% от българите, които са в чужбина, обмислят своето завръщане. 40% от тях обаче, се затрудняват да открият необходимата информация, за да вземат спокойно своето решение. Именно затова новата платформа би била ценен помощник по пътя към новия им живот у нас.

Още от категорията

Валери Жискар д’Естен

Президентът изрази съболезнования за кончината на Валери Жискар д’Естен

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до френския президент Еманюел Макрон по повод кончината на видния политик и държавник Валери Жискар д’Естен, предаде БТА. „Валери Жискар д’Естен ще остане в паметта ни като една от..

публикувано на 03.12.20 в 17:46

Няма данни за пострадали българи при експлозията в Бристол

По информация на посолството на Република България в Лондон няма данни за пострадали българи при аварията в станция за пречистване на отпадни води в английския град Бристол. Мисията е в контакт с местните власти и в готовност да окаже съдействие при..

публикувано на 03.12.20 в 16:50

Онлайн приказки в подкрепа на деца от социални институции

Коледните вълшебства и изненади вече започват. Българската актриса Мира Котева ще радва малки и пораснали деца с най-любимите и вълшебни разкази от близо и далеч. В продължение на четири седмици - всяка сряда, петък и неделя, актрисата ще разказва..

публикувано на 03.12.20 в 13:50