Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн платформа помага на завърналите се от чужбина българи

Снимка: guideme.bg

Онлайн платформа, предоставяща актуални обяви за работа, подпомага завърналите се от чужбина българи да започнат наново живота си в родината. „Гид към България“ съдържа съвети за уреждането на редица необходими документи, здравни права и осигуровки и др. По време на представянето ѝ, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи, че от 1 април предстои да заработи нова мрежа на сайта на Агенцията по заетостта, която ще обедини информация от всички агенции по заетостта на страните от ЕС.

В рамките на социалния пакет, предвиден от Министерството на труда и социалната политика за завръщащите се от чужбина сънародници, ще бъде осигурена възможност, при подписан договор с работодател у нас, работникът да получи средства, с които да покрие наема на жилището си за една година и друга помощ. В случаите когато член от семейството е чужденец, той ще има възможност да посещава курсове по български език.

До началото на месец април ще бъдат направени и промени в Кодекса на труда, които да осигурят необходимата гъвкавост за младите хора, допълни министър Сачева. Планирано е да бъдат развити онлайн трудови борси, в които работодатели  да се срещат с търсещи работа българи и чужденци.

Според проучване, проведено сред повече от 4600 души – над 50% от българите, които са в чужбина, обмислят своето завръщане. 40% от тях обаче, се затрудняват да открият необходимата информация, за да вземат спокойно своето решение. Именно затова новата платформа би била ценен помощник по пътя към новия им живот у нас.

Още от категорията

Български пощи приемат писма до Дядо Коледа

За 25-та година "Български пощи" организира конкурс "Най-красиво писмо до Дядо Коледа". За да е валидна кореспонденцията, плика трябва да е с марка, а като получател се пише "За Дядо Коледа". Крайният срок на конкурса е 12 декември. С организирането на..

публикувано на 22.11.20 в 13:38

Повечето българи смятат, че състоянието на демокрацията се влошава

Повечето българи разчитат на намеса на евроинституциите във вътрешните проблеми на страната, показва проучване на агенция „Сова Харис“ от ноември. 60% от анкетираните споделят основния извод в резолюцията на Европарламента, че демокрацията в България..

публикувано на 22.11.20 в 12:46
Доц. Любомир Киров

Разпространението на пандемията ще се забави при по-добро тестване

Бързото идентифициране на инфектираните ще забави темпото на разпространяване на коронавируса, смята доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Пред БНР Киров призова „да не правим самодейност, защото..

публикувано на 22.11.20 в 11:38