Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За живота на британците в България след Брекзит

Снимка: reuters.com

След 47 години членство в Европейския съюз, Великобритания официално го напусна на 31 януари тази година. В края на 2020г. съюзът ще загуби един от трима най-големи вносители на средства в общия му бюджет. След Брекзит гражданите на ЕС намаляха с 66 милиона, а територията му се сви с 5,5%. Според постигнатото до момента споразумение между Лондон и Брюксел, живеещите във Великобритания граждани на съюза, трябва да се регистрират, за да запазят правото си да живеят и работят във Великобритания. По думите на Ема Хопкинс – посланик на Великобритания  у нас, до края на тази година всеки българин може да се засели в Обединеното кралство и има право да получи статут на уседналост. От 1 януари 2021 г, когато ще бъдат въведени новите имиграционни правила, ако са туристи, престоят им не бива да бъде по-дълъг от 90 дни  Що се отнася до британците, избрали да живеят в други държави от ЕС, процедурите са различни в зависимост от държавата, където се намират. Според Хопкинс, 10 500 са британците, които са се регистрирали и искат да останат у нас. Разговор с един англичанин и един шотландец, избрали да живеят в България, показва, че и за двамата Брекзит е нещо, което не биваше да се случва. Надяват се, че по време на преходния период всичко ще остане както досега, но какво ще се случи след това – не знаят. Шотландецът Дейвид Дивайн е учител, за когото възможността да пътува е важна.

Имаме още 5 месеца, в които спокойно можем да пътуваме и 11 месеца търговско споразумение. Не мисля, че ще усетя разликата, поне до 30 юни, когато пътуването до Великобритания ще се усложни, ще има по-дълги опашки на летището. За мен лично, надявам се, няма да има проблем да пътувам от тук до Шотландия, но вероятно ще имам, ако пътувам обратно от там до България.

Дали ще има нужда от нови документи, с които да продължи живота си оттук нататък, призна, че не знае, тъй като все още продължават преговорите, касаещи британците, живеещи на територията на друга държава от ЕС. 

Имам лична карта, но все още нямам документ за постоянно пребиваване в България. Само такъв за продължителен престой. Тук съм от 8 години. Мина време преди издаването на новата ми лична карта. Предишната изтече, докато бях във Великобритания, така че е възможно това да е причината да нямам това разрешение за постоянно пребиваване.

Откакто е в България, Дейвид плаща и своите здравни осигуровки. Досега само веднъж се е възползвал от здравни грижи у нас. Заради инцидент по време на футбол, при който чупи своята ключица, той посещава болнично заведение, но тъй като не се стига до операция, престоят му там, на практика бил безплатен. Въпросът за промените, които ще настъпят в здравеопазването за британски граждани у нас след Брекзит, засега също остава отворен.

Англичанинът Найджъл Хътчинс, който се занимава с изработка на сувенири, предполага, че документите, от които ще се нуждае за своя бизнес след Брекзит, ще бъдат подобни на тези, които е имал преди България да стане член на ЕС. Той живее у нас от 24 години, защото жена му е българка, а любимо място за него е столицата София:

Много харесвам София, защото смятам, че тук хората са много по-културни отколкото в провинцията. Мисля, че извън нея, всеки знае всичко за всекиго, не можеш да опазиш тайна и от всеки можеш да разбереш всичко. Това определено не ми харесва.

Въпреки това, Найджъл е категоричен, че не планира завръщането си във Великобритания и ще остане у нас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40