Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Червеногуши гъски дойдоха да зимуват на Дуранкулашкото езеро

Снимка: wikipedia.org

200 червеногуши гъски, които са световнозастрашен вид долетяха да зимуват на Дуранкулашкото езеро край Шабла, Североизточна България. Птиците се появиха след среднозимното преброяване на пернатите обитатели на влажната зона, когато не бе забелязан нито един екземпляр от този вид.

Причина за това са климатичните промени, които изместват на север прелетния път на червеногушата гъска, която ще продължи да идва в България, но вероятно за по-кратко. Преди години ятата бяха наблюдавани да долитат още през ноември, но напоследък това се случва след средата на януари. Най-голямата численост от вида е установена през март 2018-а, когато в защитената зона кацат около 30 000 птици.

Още от категорията

БАН преизбра председателя си акад. Юлиан Ревалски

Председателят на Българската академия на науките академик Юлиан Ревалски е избран за втори четиригодишен мандат до 2024 година , информира репортерът на БНР Андрей Борисов. Академик Ревалски беше преизбран от Общото събрание на БАН с тайно..

обновено на 30.11.20 в 20:08

Притеснения за дистанционното обучение в училище

Между 35 000 и 40 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението в училищата. Причините са липсата на устройства и интернет, но и липсата на отношение към образованието. Над 10% от децата не посещават редовно училище, каза просветният..

публикувано на 30.11.20 в 17:04

Иновативна БГ разработка - с престижна европейска награда

Модулно решение за мониторинг и анализ на въздуха, проектирано от българите Димитър Рангелов, Станислав Димитров и Емил Кирилов , зае престижното трето място в категорията Urban Mobility („Градска мобилност“) на едно от най-големите европейски..

публикувано на 30.11.20 в 16:19