Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Червеногуши гъски дойдоха да зимуват на Дуранкулашкото езеро

Снимка: wikipedia.org

200 червеногуши гъски, които са световнозастрашен вид долетяха да зимуват на Дуранкулашкото езеро край Шабла, Североизточна България. Птиците се появиха след среднозимното преброяване на пернатите обитатели на влажната зона, когато не бе забелязан нито един екземпляр от този вид.

Причина за това са климатичните промени, които изместват на север прелетния път на червеногушата гъска, която ще продължи да идва в България, но вероятно за по-кратко. Преди години ятата бяха наблюдавани да долитат още през ноември, но напоследък това се случва след средата на януари. Най-голямата численост от вида е установена през март 2018-а, когато в защитената зона кацат около 30 000 птици.

Още от категорията

Софийският университет отне званието „доктор хонорис кауза“ на четирима души

Академичният съвет на Софийския университет  „Св. Климент Охридски“  обяви, че е взел решение да отнеме почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Ханс Франк, Бернхард Руст, Евалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш.   Ханс Франк,..

публикувано на 27.02.20 в 12:49

На 1 март стартира тол системата в България – какво трябва да знаем

Остават броени дни до старта на новата тол система в България. Какво трябва да знаят българските и чуждестранните водачи и превозвачи и кой е най-подходящият тол продукт за транзитно преминаващите? Това попитахме експертът от Националното..

публикувано на 27.02.20 в 10:36

Четири пещери − в България и Гърция, ще получат субсидии за инфраструктурни подобрения

На 26 февруари в община Неа Зихни в гръцката област Серес се проведе Началната среща на участниците в европейската програма „Interreg България-Гърция 2014-2020“ под заглавие “My caves” (Моите пещери). Срещата организира Община Неа Зихни..

публикувано на 26.02.20 в 13:38