Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червеногуши гъски дойдоха да зимуват на Дуранкулашкото езеро

Снимка: wikipedia.org

200 червеногуши гъски, които са световнозастрашен вид долетяха да зимуват на Дуранкулашкото езеро край Шабла, Североизточна България. Птиците се появиха след среднозимното преброяване на пернатите обитатели на влажната зона, когато не бе забелязан нито един екземпляр от този вид.

Причина за това са климатичните промени, които изместват на север прелетния път на червеногушата гъска, която ще продължи да идва в България, но вероятно за по-кратко. Преди години ятата бяха наблюдавани да долитат още през ноември, но напоследък това се случва след средата на януари. Най-голямата численост от вида е установена през март 2018-а, когато в защитената зона кацат около 30 000 птици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09