Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волтова дъга в българската енергетика

Снимка: БТА

Българската енергетика отново е в центъра на вниманието на политическите сили, професионалните среди, медиите и широката общественост. Премиерът Бойко Борисов е против „Зеления пакт“ на ЕС и за запазване на въглищните електроцентрали за максимален срок. Работодателите са против държавната финансова помощ за държавните топлоцентрали, профсъюзите са против исканията на работодателите и защитават на социалните интереси на работниците в тези централи и въглищни мини. Ясно е, че рано или късно въглищни централи ще трябва да бъдат затворени и това ще струва скъпо. Този месец ЕК призова няколко страни, сред които България, Франция и Германия, да представят бързо плановете за намаляване газовете с парников ефект до 2030 г. България е трета в ЕС по производство на вредни емисии на въглероден двуокис и само през 2017 г. е генерирала над 27 милиона тона от парниковите газове заради производството на топлоенергия и битовото отопление.

В началото на февруари премиерът Бойко Борисов призна в Брюксел на среща с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че „Зелената сделка“ за България е „голям проблем“. По този повод Борисов отбеляза, че „следващите 10 години трябва да се работи много активно. До 10-15 г. трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда. Това е сложен процес“.

Около 40% от електроенергията в страната се произвеждат от въглищни топлоелектрически централи, като делът им нараства през зимата до 60%. Те, заедно с мините за лигнитни въглища, дават работа на 30 хиляди души от района на „Марица-Изток“ и затварянето им ще предизвика не само енергийна, но и социална криза. Че замърсяват атмосферата с въглеродните си емисии е ясно, въпреки че България е втора в ЕС по спад на въглеродните емисии, които през 2018 г. са намалели с 8.1%.

По повод заплахата от затваряне на тези въглищни централи парламентът прие решение, с което задължи правителството да направи всичко възможно, за да спаси държавната електроцентрала „Марица Изток 2“, която е затънала в дългове от над 800 млн. евро и пред която бъдещето е неясно не само в екологично, но и във финансово отношение. Това решение противоречи на „Зеления пакт“ и не беше одобрено от работодателските организации, които видяха в него неправомерна държавна помощ, заплаха за свободната конкуренция.

Бизнес сдруженията поискаха оставки в ръководствата на Българският енергиен холдинг, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и енергийната борса. Електроенергията за индустрията в България е най-скъпа в цяла Европа и предприемачите негодуват, че цените на промишления ток са с 20 до 50% по-високи от тези в страните на европейските им конкуренти. Това се дължи на лошото непазарно управление и корупцията в енергетиката, се казва в декларация на четирите бизнес организации. Синдикатите обаче подкрепиха държавната политика за запазване на ТЕЦ „Марица Изток - 2“ и обвиниха бизнеса в некоректно представяне на цените и фактите в енергетиката. На специална среща вчера на Асоциацията на организациите на работодателите в България с енергийния министър Теменужка Петкова бе постигната договореност за пълна либерализация на пазара на електроенергия в страната и промени в законодателството.

България е на четвърто място в Европейския съюз по дял на производството на електроенергия от въглища от общото производство и пред нея са само Полша, Чехия и Гърция. „Без въглищните централи нашата енергийна система не може да работи нормално и сме заявили пред ЕК, че до 2030 година те са основна базова мощност на страната“, каза министър Петкова и настоя преходът от въглищни централи към екологично по-чисти източници на електроенергия да бъде плавен и да не нарушава енергийната сигурност на страната.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00