Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андон Балтаков: Вярвам в доброто, което всеки човек притежава

Радио България е прозорецът на България към света и на света към България, казва генералният директор на БНР

Снимка: Ани Петрова

След поредица от сътресения, заради криза в управлението на Българското национално радио, за генерален директор на медията бе избран Андон Балтаков. Първите си стъпки в журналистическата кариера той прави в Радио България, а работата му с най-ярките имена в историята на БНР задава посоката на неговото бъдещо развитие. След специализация в BBC, постъпва в Associated Press в Ню Йорк, а после и в CNN Digital, където се издига до мениджърски позиции.




Реализацията в Съединените щати ми даде много – в професионален и в личен план. За мен като човек и професионалист има един момент, в който се замисляш дали можеш да дадеш нещо обратно. Тъй като Радиото премина през няколко кризи, направих анализ, преди да напиша концепцията, и стигнах до извода, че голяма част от тези кризи са предизвикани от начина на управление и ръководство на организацията. Смятам, че за тези 20 години съм успял да натрупам не само теоретичните познания за модерно управление на една комплексна структура каквато е БНР. В същото време познавам и спецификата на правене на съвременна дигитална журналистика и хората, които създават радиопрограми биха могли да се ползват от тези познания и моя начин на управление.“

Любовта към Радиото и предизвикателството да изведе обществената медия на челни позиции в дигиталното пространство карат Андон Балтаков да поеме решаващата крачка към България и да остави уредения живот и успешната си кариера в САЩ. За него най-важни са хората, а не управленските функции или системите за управление, които има в една организация. За да разбере какво е усещането и мисленето на хората, провежда срещи с всички работещи в системата на БНР.

От една страна усещам надеждата, но от друга страха – казва Балтаков. Не мога да разбера защо хората са се страхували толкова дълго време. Страхът ги кара да не мислят творчески и има негативен ефект върху техните умения. Искам по някакъв начин да катализирам промяната точно в това вътрешно усещане у всекиго, за да разгръща пълноценно способностите си и това да му доставя удоволствие. Това е един от основните фактори за успешно развитие.

В творческите организации, в които съм работил в САЩ, хората отиват на работа с любов, защото разгръщат себе си. Аз идвам така на работа всеки ден и това очаквам и от хората. Те имат пълната ми подкрепа, ако са точно толкова искрени като мен в стремежа ми да допринеса за бъдещото развитие на БНР.“

За новия генерален директор на БНР, Радио България е „прозорецът на България към света и на света към България.“

„С тази философска рамка ще работя с колегите в Радио България, за да я реализираме“ – подчертава той. По отношение на звуковото присъствие на програмата, Балтаков е категоричен, че то трябва да се осъществи. С помощта на хората в програмата той смята да изгради стройна концепция, с която предаванията за чужбина да придобият съвременен облик.

Като човек, живял дълги години зад граница, наблюденията на Андон Балтаков са, че чужденците се интересуват от културата и сигурността, независимо дали са временно пребиваващи или просто туристи. Същото важи и за нас българите.

Първото нещо, което проверяваме – дали е стабилна държавата. След това се интересуваме дали хората са усмихнати и отзивчиви, как живеят. В туристическите справочници има всякаква информация къде и какво трябва да се посети. Но това, което хората, посещаващи една държава искат да разберат, е къде ходят местните, как се забавляват, кое ги прави радостни. Въпросът е да покажем как живеем и колко сме гостоприемни. Америка е съвсем различна. Не мога да сравнявам България със Съединените щати. И двете държави си имат своите плюсове и минуси. Пътувал съм и съм работил в други държави и винаги съм искал да видя хубавото, защото всяка една страна има с какво да ме обогати и като човек и като професионалист. Да, има неща, които не ни харесват,  но е добре да се открият и положителните . Това важи и за хората – всеки един човек, някъде дълбоко в себе си е добър!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30