Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Пейката на любовта“ край Дряново – място за споделени чувства сред природата

Снимка: destinationdryanovo.com

Традицията да се отбелязва 14 февруари като Ден на влюбените е сравнително нова в България и далеч не е така масова, както в Западна Европа, например. Българите обаче сме известни с любовта си към празнуването и не отхвърляме всеки по-добър повод за това. И днес, на драго сърце, наред с Трифон Заразан - традиционния празник на лозарите, приемаме и Деня на Свети Валентин. У нас този зимен празник може и да не е съпроводен от задължителното за западния човек подаряване на цветя и бонбони и от писане на картички, тип „валентинки", но със сигурност предизвиква усмивки и приятни емоции. В България си имаме и много романтични кътчета, които целогодишно се посещават от влюбени двойки и дори от цели семейства. Места, превърнали се в символ и в знак на съкровените човешки желания.

Никой не помни кога една обикновена пейка, до която води пътека над Дряновския манастир, за пръв път е била наречена „Пейката на любовта“. Мястото е неповторимо, защото гледката, която се разкрива пред погледа на влюбените, стигнали дотам, е величествена и несравнима с нито една друга местност в страната ни. Докъдето поглед стига се е ширнала една безкрайна гора, която през лятото прилича на дълбоко „зелено море“, а в него като на длан се вижда Дряновският манастир, железопътната линия и живописният каньон на р. Дряновска.Целогодишно там прииждат хора, които практикуват скално катерене, а това е още един щрих към впечатляващата природа над гр. Дряново.

В последните години „Пейката на любовта“ доби голяма популярност и се посещава от туристи от цялата страна. До 2013 г. обаче тя не се считала за чак такава забележителност от самите жители на близкото градче.


"Заварихме „Пейката на любовта“ в окаяно състояние – спомня си Николай Карагьозов, зам. кмет в община Дряново.
"За един ден разчистихме, боядисахме, сложихме табели и призовахме хората да се снимат и качат снимки на страницата в интернет. Оттогава и нас ни изненада големия интерес, който има към този обект.""Оказа се, че много хора ходят там, започнаха да споделят свои снимки, даже се появиха и първите две предложения за брак, направени точно там. Така, почти без никакви вложени от нас средства, „Пейката на любовта“ се превърна в една от най-посещаваните забележителности на Дряново. Поставихме
указателни табели по пътя и книга, за да могат хората да споделят  мислите и чувствата, които ги вълнуват там. Точно за две седмици тя се препълни с послания, включително оставени от чужденци. Нас ни изненада фактът, че мястото се посещава толкова много."

"Свои послания бяха оставили германци, руснаци, латвийци, французи,
имаше дори писмо от гости от Кения и т.н. Затова още на два пъти обновявахме тази тетрадка за посетители.""Част от посланията от книгата на посетителите сме качили на сайта ни „Дестинация Дряново“. Там могат да се прочетат мили думи, както към любимия човек, към приятелите, към семейството, а също и към природата и към нашия общ дом Земята. Едното от предложенията за брак беше точно на 14 февруари на „Пейката на любовта“. Веднъж и ние от общината направихме изненада за влюбените.  Занесохме рано сутринта торбичка с подаръци за празника. Беше много мило, когато ни изпратиха снимки и благодариха за жеста. После пейката беше спомената в много сайтове и медии като едно от най-романтичните места в България. Най-забележителното тук си остава самата природа. Ние съвсем леко облагородихме района, за да могат хората да идват и да й се радват."

Снимки: destinationdryanovo.com

Още от категорията

БНБ пуска златна възпоменателна монета „Рождество Христово“

От 7 декември 2020 г. Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема „Рождество Христово“ от серията „Българска иконография“. От институцията съобщават, че цената на монетата е 1300 лева. Тя ще може да бъде закупена в..

публикувано на 04.12.20 в 13:01

Западните Балкани и Източното партньорство – приоритетни при оказването на подкрепа от България

През 2020 г. България е подпомогнала 18 страни по линия на официалната помощ за развитие с над 5,5 млн. лв. Значителен дял от помощта е разпределен за страните от Западните Балкани и Източното партньорство. В двата региона са финансирани общо 60..

публикувано на 04.12.20 в 12:25

Вече сме на 12-то място в ЕС по заболеваемост от Covid-19

На брифинг след заседание на Министерския съвет главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че заболеваемостта от Covid-19 в България за първи път от 3-4 седмици е паднала под 600 на 100 000 души от населението. С това страната ни е..

публикувано на 04.12.20 в 11:42