Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните шампионки от мажоретен състав “Мистерия”

Снимка: Arnošt Mrázek

Ако един-единствен човек докосне душата ти, той разгаря жар, която те превръща от мечтател в творец. Именно това се случило с двайсетина момичета в родния им Пазарджик. Един ден в живота им влязла треньорка – запалила тя тлеещите въглени и малките мажоретки пожелали да покорят света.

Няма никаква мистерия в това, как един никому неизвестен отбор в една и съща година покорява европейския и световния връх. През 2018-а момичетата от “Мистерия” печелят най-големите възможни титли, защото съдбата ги е срещнала с Вергиния Нешева – треньорката по художествена гимнастика, която ще промени мирогледа им към този, възприеман по-скоро за забавление, спорт.

Преди седем години Вергиния се наема да осъществи мечтата на директорката на Общинския детски комплекс в Пазарджик – да изведе отбора на световната сцена. И двете изработват план.

„Първа точка в този план гласеше, че най-напред трябва да променя разбирането на децата в залата – припомня си треньорката, – защото в повечето случаи те идваха да потанцуват. Но от този момент нататък трябваше и доста да потренират.“

Вергиния пренася от залата по художествена гимнастика дисциплината и стремежа към съвършенство, а децата я заразяват с ентусиазма си и я подтикват да се влюби в мажоретния спорт. Днес, равносметката от съвместната им работа в статистически план е следната: една световна титла, една вицесветовна и още две европейски. Но освен на състезателния килим, момичетата от “Мистерия” завоюваха и една особено емоционална победа – възхищението на всички зрители с участието си в “България търси талант”, където стигнаха до финал.


Съчетанията на мажоретките не представляват обичайните разходки с помпони и батон. Те са изпъстрени с рискове и трудности и заимстват елементи от художествената гимнастика, акробатиката, спортните танци. И може би защото оценяват красотата, техниката и труда на своите момичета, в Пазарджик няма човек, който да не ги разпознава на улицата и да не им се радва.

„Никога не сме имали липса на участия, още повече че чрез тях популяризираме мажоретния спорт – казва Вергиния Нешева. – Но събитието, което не минава без нас, е Денят на българската просвета и култура 24 май. Тогава целият град се събира на главната улица и ние правим тържественото дефиле – момичетата рисуват с телата си, с помпоните си, с батоните си и се получава изключително красив празник не само за нас, но и за всички граждани на Пазарджик.“

Радка Лазова попада в отбора, след като учителка в детската градина раздала реклами за мажоретния състав. А днес е капитан на момичетата от “Мистерия”, с които споделя не само радостите и неволите в залата, но и трепетите извън спорта.

„Да бъдем мажоретки – за нас е нещо много специално, защото не само играем красивите композиции на нашата треньорка, но и сме създали едно огромно семейство и сме станали близки приятелки – казва Радка Лазова, капитан на отбора. – Да бъдем мажоретки, за нас означава да принадлежим към един уникален колектив, в който можем да изразим себе си, да получим подкрепа, дори когато ни е трудно, и да споделим хубавите и лошите моменти. Изобщо да бъдем мажоретки, за нас е огромна чест и признание.”


„Кралиците на мажоретния спорт“, както ги нарича тяхната треньорка, отново се подготвят за поредното европейско и световно първенство. И до една се заричат, че мажоретният спорт никога няма да излезе от живота им и винаги ще работят за по-голямата му слава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03