Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на майчиния език

Българчетата в Германия изучават родна реч в 38 неделни училища

| обновено на 24.05.20 в 00:05
Снимка: bg-euregio.de

Най-многобройната българска общност зад граница живее в Германия и наброява 416 хиляди души, според приблизителни данни на външното ни министерство от 2019 г. Увеличаващият се брой на емигрантите от България налага разкриването на нови неделни училища, в които децата да развиват познанията си по роден език. В момента в германските провинции има общо 38 български училища, докато преди десет години те са били едва шест.

Едно от средищата, които обединяват сънародниците ни в Германия, Белгия и Нидерландия, е Българският културен и образователен център в Ахен (Aachen), провинция Северен Рейн-Вестфалия. Основан е преди три години от някогашни студенти в Германия, които са създали семейства и са се установили за постоянно в областта. Към центъра функционира и българско училище с преподаване на майчин език, родинознание и история.


„Смятаме, че само българският език не е достатъчен и трябва да се знаят също така традициите и културата – казва Добромир Машев, председател на центъра. – И чак когато ги дадем на нашите деца, ще можем да твърдим, че те са получили стабилна основа. Затова и направихме не чисто българско училище, а български културен и образователен център.”

Началото му е положено с едно събиране, в което децата да майсторят мартеници. Оттогава българите от трите държави прекарват заедно големите празници и открояват присъствието си като общност с различни събития – сред тях са Дни на българската култура и Ден на народите в Ахен.

Но освен да приобщават сънародниците ни на основата на общия произход и език, от Центъра работят и за интегрирането им към голямото европейско семейство, към което всички ние принадлежим.

„Това е една от нашите основни цели – категоричен е председателят на Центъра. – Българчетата, които израстват в Германия, имат нужда да знаят корените си – и само ако тези корени са хубави и здрави, те могат да се развиват и да продължат напред. Според хората, които от дълго време вече сме в Германия, българската страна и култура не се ограничават само в границите на България, а са много по-всеобхватни. И независимо от това къде се намираме − защото няколко милиона българи живеят по света, важно е да запазваме традициите, но и да се интегрираме в съответната страна.

Международният конкурс „Аз Буки Веди” е събитието, което българчетата от неделните училища в Германия посрещат с голям интерес. Тазгодишното му издание ще се проведе на 21 юни в Ахен.

„Децата са страшно мотивирани, тъй като показват знанията, които са получили в българските училища – разказва Добромир Машев. – Конкурсът е за четене и в него присъства авторитетно жури от езиковеди и преподаватели в Софийския университет. Всяко дете получава малка награда и сертификат за участие, избират се и кралица и крал на буквите. Децата излизат много надъхани на сцената, защото искат да покажат най-доброто от себе си. А после, връщайки се в собствените си училища, разказват колко е било красиво и с участници от кои държави са се запознали. Така се създава един международен конкурс, който се надяваме да бъде подет и от други колеги. Още повече че догодина ще се проведе първото му издание извън Германия − в Лондон.”

Снимки: bg-euregio.de




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15