Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люлки за „различните“ деца на България – везни на доброто и детските усмивки

Всичко започва преди около година от една детска площадка – ражда се идея за фото изложба, а след това идват т. нар. люлки-везни, пригодени за деца в инвалидни колички.

Идеята е на Анна Йончева – технически сътрудник в голяма компания за внос на автомобили, майка на две деца. Като всеки от нас, тя знае, че в общественото пространство сравнително често присъства темата за децата с ограничени физически възможности. Дискутират се медицинските грижи, средствата, необходими за пълноценния им живот, образователните им потребности. Но погледът на Анна към тях е поглед на майка, която много добре знае колко важни са игрите в ранна възраст и колко „невидима“ информация обменят и усвояват малчуганите, когато общуват със своите връстници извън занимални, учебни групи и пр.

„Идеята тръгна от една неприятна случка. Съученик на дъщеря ми ѝ каза да не играе с момиче в инвалидна количка, защото „е заразно“. В този момент реших, че искам да снимам тези деца, за да покажа, че са като всички други, да ги направя „по-видими“. Тъй като нямам в обкръжението си такива деца, направих група във Фейсбук и описах каква е идеята. Разпространи се много бързо и може би седмица след това организирах събитие. Видяхме се в парк, дойдоха първите ми „модели“, които снимах и с които се запознахме. С течение на времето започнах да организирам срещи, на които основно събираме деца със специфични потребности с техни връстници. Заедно те се учат да играят и да комуникират нормално. Главната цел на проекта е да се покажат тези деца, които, за голяма част от обществото, все още са невидими. За тях все се оказва, че трудно се намира място в детските градини, на детските площадки, в училищата… Така през август 2019-а започна кампанията "Да играем ЗАЕДНО".

„Постепенно се роди и идеята за люлката-везна, която е много добър начин да бъдат интегрирани „различните“ деца. Тя е приспособена за дечица, които не могат да се люлеят на обикновените люлки. За момента има шест произведени люлки, две от които са монтирани - една в София и една в Плевен. Предстои да бъдат поставени в няколко други града – Враца, Стара Загора, Севлиево, Разград. Надявам се да бъдат поставени и поне още две в столицата. За мен като автор на проекта, най-хубавото е, че идеята беше добре приета от обществото. Абсолютно всички люлки са купени със средства, дарени от хора. Искам да благодаря на всички, които ме подкрепят. Сам човек не може да направи нищо.“

До този момент са проведени две успешни изложби, които донасят в специалната сметка средства за кампанията. Скоро проектът ще отбележи и една година от създаването си. А на 23-и февруари в City Stage предстои рок концерт за популяризиране на идеята. В подкрепа на децата ще свирят популярни български изпълнители – Васко Кръпката, групите The Case, Yambadon, Expose Team, Time Jugglers, както и оригиналната група „Балканджи“, чиято музика е вдъхновена от българския фолклор. Анна Йончева се надява, че със събраните средства, както и чрез сътрудничеството на общините в различни населени места, „везните на доброто и детските усмивки“ ще достигнат до всички „различни“ деца.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Леко повишаване на температурите в понеделник

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад...

публикувано на 21.04.24 в 18:30

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11