Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пълна мобилизация в България за предотвратяване на разпространението на коронавирус

Снимка: БГНЕС

В 09:00 днес на Летище „София“ започна занятие за демонстриране на способности за реакция при установяване на лица със съмнение за коронавирус COVID-19. За същия час премиерът Борисов беше свикал извънредно заседание на Съвета по сигурността за правителството, но то се проведе вчера следобед и вече набеляза мерки за предотвратяване на евентуална епидемия от коронавирус.

С оглед координирането на действия в това отношение бе създаден национален щаб, оглавяван от шефа на Военномедицинска академия и включващ високопоставени представители на Министерствата на вътрешните работи, здравеопазването и външните работи. Българите, които пристигат в страната от рискови места, бяха призовани да съблюдават 14-дневен карантинен период. От днес и пристигащите от Италия на летище София ще попълват анкетна карта пред здравен инспектор. По граничните пунктове на земните и морските граници се изпращат екипи за дежурства с мобилни термометри, подобни на съществуващите вече по въздушните граници.

Изследвания на граждани ще се извършват в само в случаи на проявена симптоматика. Досега в страната са извършени около 30 такива изследвания и всички са показали отрицателни резултати за наличие на коронавирус.

Проявената симптоматика - висока температура и начална пневмония − е важно условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Министерството на образованието препоръча на училищата ограничаване на пътуванията за участие в различни международни програми и проекти. На спортното министерство бе разпоредено да прецени необходимостта от отлагане на първенства, ако бъде регистриран позитивен случай. На ангажираните с превантивните мерки бе наредено изрично да действат по начин, който не създава паника, и просто да информират хората как да се пазят.

За спешната реакция на властите има сериозни основания и предприетите мерки са в момент на растящи опасения от разрастващото се разпространение на новия коронавирус в Европа. Повечето заболели са в далечен Китай, но и по-близки страни като Южна Корея, Италия и Иран, също се борят за овладяване на вируса.

В засегнатите от коронавируса области на Италия живеят около 15 000 българи. Още вчера външно министерство посъветва сънародниците да пътуват само в краен случай в районите на Северна Италия, а по отношение на Китай повиши индекса на риска при пътуване до най-високото му ниво 5, означаващо предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

Редактор: Стоимен Павлов


Още от категорията

Проблемът с трафика към Турция е решен окончателно

Премиерът Бойко Борисов и валията на Одрин Екрем Джанал инспектираха заедно граничния пункт "Капитан Андреево", след като товарният трафик през него се нормализира и вече няма километрични опашки от ТИР-ове в посока Турция. Инспекцията потвърди, че..

публикувано на 30.03.20 в 12:15
Гимназия “Райна Княгиня”

Кризата с коронавируса извади от сърцата ни съчувствие и доброта

Привикнали в битието си със свъсените лица, безчувствието към изпадналия в беда, реакциите на нервност и нетолерантност, в тези дни на изпитания все повече изваждаме от себе си скътаното добро. Докоснати от репортажите за липсата на..

публикувано на 30.03.20 в 11:07

Наложената заради коронавируса карантина пренарежда ценностите

На 13-ти март България обяви извънредно положение, заради заплахата от бързото разпространение на коронавируса. Част от работодателите, които имаха възможност, пренастроиха ритъма на дейността си и организираха за служителите си дистанционна форма..

публикувано на 28.03.20 в 08:05