Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълна мобилизация в България за предотвратяване на разпространението на коронавирус

Снимка: БГНЕС

В 09:00 днес на Летище „София“ започна занятие за демонстриране на способности за реакция при установяване на лица със съмнение за коронавирус COVID-19. За същия час премиерът Борисов беше свикал извънредно заседание на Съвета по сигурността за правителството, но то се проведе вчера следобед и вече набеляза мерки за предотвратяване на евентуална епидемия от коронавирус.

С оглед координирането на действия в това отношение бе създаден национален щаб, оглавяван от шефа на Военномедицинска академия и включващ високопоставени представители на Министерствата на вътрешните работи, здравеопазването и външните работи. Българите, които пристигат в страната от рискови места, бяха призовани да съблюдават 14-дневен карантинен период. От днес и пристигащите от Италия на летище София ще попълват анкетна карта пред здравен инспектор. По граничните пунктове на земните и морските граници се изпращат екипи за дежурства с мобилни термометри, подобни на съществуващите вече по въздушните граници.

Изследвания на граждани ще се извършват в само в случаи на проявена симптоматика. Досега в страната са извършени около 30 такива изследвания и всички са показали отрицателни резултати за наличие на коронавирус.

Проявената симптоматика - висока температура и начална пневмония − е важно условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Министерството на образованието препоръча на училищата ограничаване на пътуванията за участие в различни международни програми и проекти. На спортното министерство бе разпоредено да прецени необходимостта от отлагане на първенства, ако бъде регистриран позитивен случай. На ангажираните с превантивните мерки бе наредено изрично да действат по начин, който не създава паника, и просто да информират хората как да се пазят.

За спешната реакция на властите има сериозни основания и предприетите мерки са в момент на растящи опасения от разрастващото се разпространение на новия коронавирус в Европа. Повечето заболели са в далечен Китай, но и по-близки страни като Южна Корея, Италия и Иран, също се борят за овладяване на вируса.

В засегнатите от коронавируса области на Италия живеят около 15 000 българи. Още вчера външно министерство посъветва сънародниците да пътуват само в краен случай в районите на Северна Италия, а по отношение на Китай повиши индекса на риска при пътуване до най-високото му ниво 5, означаващо предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

Редактор: Стоимен Павлов


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05