Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 март стартира тол системата в България – какво трябва да знаем

| обновено на 01.03.20 в 10:58
Снимка: bgtoll.bg

Стартира новата тол система в България. Какво трябва да знаят българските и чуждестранните водачи и превозвачи и кой е най-подходящият тол продукт за транзитно преминаващите? Това попитахме експертът от Националното ТОЛ управление Георги Балабанов:


„Маршрутната карта е най-удобната тол услуга за всички транзитно преминаващи. Тя се заплаща предварително като се посочва маршрута, по който ще премине съответното превозно средство. На граничните КПП има терминали за самообслужване. Има и гишета, на които маршрутните карти могат да се заплатят в брой. За да улесним транзитно преминаващия трафик през страната, сме разкрили 34 нови точки за продажба на маршрутни карти на ГКПП, обучили сме работещите там, като голяма част от тях владеят и чужд език. Подготвили сме най-кратките, най-бързи и евтини маршрути от всяко входно до всяко изходно ГКПП, за да не губят чуждите граждани много време. За да се закупи маршрутна карта е необходимо да се въведе регистрационен номер на автомобила, националността на водача, категорията МПС (от 3.5 тона до 12 тона и над 12 тона), емисионният клас на превозното средство и брой оси.“

Георги Балабанов предупреждава, че трябва много да се внимава при въвеждането на данните, най вече на регистрационния номер. Водачите трябва стриктно да спазват означенията на регистрационната табела. Най-често се бърка буквата О с нула. „Това трябва да е ясно на водачите, защото ако закупят на грешен номер маршрутна карта впоследствие ще бъдат санкционирани, а санкциите не са малки“.

През 2020 година леките автомобили ще продължат да пътуват на територията на България с електронна винетка, чиято цена остава без промяна. По думите на експерта в рамките на Европейския Съвет се обсъжда изменение на Директива 62 във връзка с таксуването на леки автомобили на база изминато разстояние. Заложена е целева година 2030-а, след която евентуално да започне нейното прилагане, но дотогава леките автомобили ще пътуват с винетка, или с други думи таксуването ще е на база време – уикенд (10лв.), седмица (15лв.), месец (30лв.), тримесечие (54лв.)  и година (97лв.).


„Няма никаква причина за притеснение, тъй като в таксуващите апарати не се съхраняват никакви лични данни. През тях плащането става единствено чрез банкови карти, било то дебитни, кредитни или карти за горива. В самата тол система единствената информация, която се запазва е регистрационният номер на колата и държавата.“

Маршрутна карта може да се купи на сайта на BgToll.bg и мобилното му приложение, на сайтовете Vinetki.bg, TollPass.bg, DigiToll.bg, на касите и в мрежите на мобилните оператори, от Български Пощи, Изипей (Easypay), а също така и на кеш терминалите в мрежите на Интеркапитъл Груп (Intercapital Group).

От 17 февруари влезе в сила електронното правоприлагане. Нарушителите, пътуващи без платена винетна или тол такса, които на са били спрени и санкционирани на място от тол полицията вече ще получават електронен фиш. Те ще могат в 14 дневен срок след получаването на фиша да заплатят компенсаторна такса, която за тежкотоварните автомобили е между 75 и 375 Евро. Ако тя не бъде платена в срок, се преминава към издаване на наказателно постановление и глоба в размер на 900 Евро. Глобата за декларирани неверни данни е 1250 Евро.

След вчерашната поредна среща между правителството и представители на българските превозвачи стана ясно, че не всички превозни средства са оборудвани с необходимите бордови устройства и GPS тракери, които ще измерват пробега. Кабинетът даде отсрочка до 27 март на превозвачите да свършат това а в преходния период от 1 до 26 март камионите и автобусите ще се движат с маршрутни карти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38