Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Софийският университет отне званието „доктор хонорис кауза“ на четирима души

Снимка: архив

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обяви, че е взел решение да отнеме почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Ханс Франк, Бернхард Руст, Евалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш.  

Ханс Франк, удостоен със званието „доктор хонорис кауза на правните науки“
 през май 1933г., е бил личен юридически съветник Хитлер. През октомври 1939 г.,  става генерален губернатор на окупирана Полша и е отговорен за убийството на стотици хиляди поляци и депортирането на полските евреи. На Нюрнбергския процес е осъден на смърт чрез обесване за  военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Бернхард Руст е удостоен със званието „доктор хонорис кауза на философските науки“
 през октомври 1940 г. Преди това, като министър на науката, възпитанието и народното образование от 1934 г., уволнява 1000 университетски преподаватели (евреи, социалдемократи и др.), ограничава академичното самоуправление и въвежда националсоциалистически дух и нацисткия поздрав в училищата.  От 1940 г. е групенфюрер на СА
(щурмовите отряди). Самоубива се в навечерието на капитулацията на Германия.

Евалд Роберт Валентин фон Масов получава званието „доктор хонорис кауза на правните науки“
 през май 1939 г. Той е генерал-майор от пруската армия, а по време на Балканските войни е изпратен в българския генерален щаб. През 1929 г. се запознава с Хитлер и по-късно става член на Националсоциалистическата германска работническа партия. От 1932 г. започва кариера в СС и през 1939 г. достига до СС групенфюрер и генерал-лейтенант. След смъртта му е погребан с почести от СС и е почетен с венец от Хайнрих Химлер.

Едуард Колрауш става „доктор хонорис кауза на правните науки“
 през май 1939 г. Юрист и ректор на Хумболд университет (по това време Фридрих-Вилхелм университет) от 1932 до 1933 г. Той е един от създателите на Нюрнбергските закони, които полагат юридическата основа на антисемитската и расистката идеология на националсоциалистическата държава.

Отнемането на почетните звания е било предложено на ректора на Софийския университет с писмо от Леа Коен, председател на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца. Взето е след сериозна проверка на изнесените в писмото данни и с убеждение, че авторитетът на академичното заведение не позволява негови почетни доктори да бъдат лица, свързани с идеология на омразата или извършили престъпления, се казва в съобщение на ръководството на Софийския университет.

Още от категорията

Да „развихриш“ въображението си онлайн

Социалната изолация, като най-добрата доказана форма за предпазване от коронавирусната инфекция на този етап, въведените ограничителни мерки и обявеното извънредно положение в страната, доведоха до невъзможност редица обществени дейности и човешки..

обновено на 05.04.20 в 16:31
Снимката е илюстративна

Нова мобилна апликация ще помага в борбата с COVID-19

Националната информационна система ще помага на гражданите проактивно да се информират за текущото си здравословно състояние, а на държавните институции - по-лесно да управляват процеса по регистриране и контрол над пандемията . Разработеният софтуер..

публикувано на 04.04.20 в 11:25

Българката Анета Риналди от Рим

Строгите мерки, които наложи извънредното положение в повечето европейски държави, за да се спре разпространението на коронавируса, провалиха плановете на стотици българи, които няма да се върнат за великденската си ваканция. Призивът да не се..

обновено на 04.04.20 в 00:04